Álláshalmozás, milliós fizetés – bemutatjuk a Momentum pofozkodásba keveredett politikusát

2021. október 13. 15:00
Írta: Nagy Gábor
A Rajk Szakkollégiumtól a Momentumon át a Fővárosi Önkormányzatig: a pofozkodásba keveredett Ilyés Márton véleményes úton jutott el a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványig, ahol a köztisztviselői fizetése mellett felvesz még havi több mint egymillió forintot is.

Amint arról a Mandiner is beszámolt, pofozkodás történt a Momentum hétfői sajtótájékoztatóján. A mozgalom leköszönő elnöke, Fekete-Győr András a távozásának okairól beszélt a Széll Kálmán téren, amikor egy férfi bekiabálásokkal próbálta megzavarni az eseményt, amely később tettlegességig fajult. A felvételeken ugyan nem látszódik pontosan, mikor csattant el az első pofon, de az látható, hogy az incidensbe involválódott az egyik elnökségi tag: Ilyés Márton.

A mozgalom aznap még nem akarta kommentálni a történteket, kedden viszont feljelentést tett a párt három tagja is, miután az ismeretlen férfit a beazonosítást követően a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársai még hétfőn este a II. kerületi lakásán elfogtak.

A védelmező szerepében egy álláshalmozó

Az incidensbe involválódott Ilyés Márton nem csupán a Momentum elnökségi tagja, a párt gazdasági programjának egyik kidolgozója. (Megjegyzendő: a dokumentum elemei közé tartoznak az újonnan és politikai alapon bevezetendő adókulcsok, vagyonelkobzások, illetve az állami vállalkozás-támogatások visszavágása.)

Ilyés a Rajk Szakkollégiumban eltöltött évek után a 2019-es helyhatósági voksolásokat követően került be a Fővárosi Önkormányzatba, ahol párttársa, az okosvárosért, valamint a részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor gazdasági főtanácsadójaként kezdett el dolgozni. Egy évvel később sikerült megkaparintania a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) vezetését is, ahol a főtanácsadói fizetése mellett havonta a mindenkori bruttó minimálbér több mint hatszorosa (pontosan: 650 százaléka) üti a markát.

Ez idén már több mint egymillió forintot jelent.

Szakmai indokok helyett politikai kinevezés

A döntést megelőzően komoly vita alakult ki a Fővárosi Közgyűlésben, a vezetőcserét ugyanis ezúttal sem a szakmai szempontok indokolták. Az előző kuratóriumi elnök lemondási nyilatkozatában azt írta, kizárólag az alapító (Fővárosi Önkormányzat) felkérésének tett eleget. Szalai Piroska kiemelte, a BVK vezetése alatt európai szinten egyedülálló szervezetté fejlődött. „A Közalapítvány jelenleg Európában az egyetlen olyan vállalkozásfejlesztő szervezet, amely a mikrohitelezés, illetve a vállalkozásfejlesztés területén is megszerezte az EU legmagasabb minősítését” – fogalmazott a leköszönő elnök, jelezve: a BVK személyi állománya fele az európai vállalkozásfejlesztési ügynökségeknek, ennek ellenére ezekhez képest kétszer annyi érdeklődőt és háromszor annyi támogatottat látott el.

Ugyan a közgyűlési határozat beterjesztője, Kerpel-Fronius a tavaly júniusi ülésen hangsúlyozta, Ilyés kinevezése ideiglenes jellegű, későbbre várható végleges döntés, a baloldali többség által elfogadott dokumentumban azonban határozatlan időtartam szerepel. A fideszes képviselők azt is megemlítették:

  • a momentumos politikus a főváros nyomásgyakorlása miatt kaparinthatja meg a BVK vezetői posztját,
  • morálisan aggályos, hogy a főpolgármester-helyettes köztisztviselőként dolgozó munkatársát delegálja,
  • s hogy Szalai Piroska lemondását követően pedig nem volt idő új és alkalmas jelölt keresésére, nem történt pályázati kiírás a pozícióra.

Szó sincs a vállalkozások melletti kiállásról

Ilyés Márton 2020. július 1-i kinevezése óta igen csak visszaesett a BVK tevékenysége. A kamattámogatási, a baloldali önkormányzatokkal való együttműködési programok, valamint a pályázati kiírások nem hoznak látványos eredményeket, holott a fővárosi vállalkozások is igényelnének támogatást, segítséget a pandémiás időkben megnövekedett problémáik megoldására.

A szervezet nem állt ki a helyi iparűzési adó megfelezése mellett, annál inkább a városvezetés által tervezett adóemelés mellett.

Ez a hozzáállás persze – mint láttuk –, nem idegen Ilyéstől.

Címlapkép: Facebook 

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jajjjj, ez k...va jó!

Sötét este a buszpályaudvar környékén szoktak a melósok szóváltásba keveredni a fiatalokkal és mindig ők húzzák a rövidebbet.

Azért lássuk be, nem egy zseni ez az Ilyés, ők szervezték meg a sajtótájékoztatót, ők hívták meg a sajtót, tudták, hogy kamerák előtt beszélnek, végig veszik őket, és még akkor sem tudta magát visszafogni (pláne, hogy a videón nagyon úgy látszik, hogy ő ütött először). Nyilván mindenki arra gondol először, hogy mit csinálhat ez az ember, ha a kamerák előtt is így viselkedik.
Például Czeglédin is látszott, amikor Szarvas Szilvesztert sértegette, hogy legszívesebben megütné, de tudta magát türtőztetni.

A MEGLEPŐ az lenne, ha a Fidesz tulajdonolta Mandiner a NER arisztokrácia viselt dolgairól írna hasonló cikket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés