Florin Citu: A jobbközép koalíció már nem létezik

2021. október 13. 22:52
Nem közeledtek az álláspontok Bukarestben a tavaly decemberben megalakult, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kilépése nyomán felbomlott jobbközép koalíció pártvezetőinek szerda esti találkozóján, ahol a kormányalakítással megbízott Dacian Ciolos USR-elnök a koalíció újjáépítésére tett kísérletet.

Florin Citu ügyvivő miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt mondta: a románok és az elnöki hivatal iránti tiszteletből ült tárgyalóasztalhoz a kijelölt miniszterelnökkel, de nem a PNL, hanem a kormányt megdöntő pártok felelőssége megoldást javasolni az általuk előidézett válságra. Úgy értékelte: az államfő azért bízta Ciolosra a kormányalakítást, mert a kormány megbuktatásakor az USR bebizonyította, hogy az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) együtt többséggel rendelkezik a parlamentben.    

Citu megállapította: elvileg a hárompárti jobbközép koalíció „életképes megoldás” lehetne, de ez a koalíció már nem létezik.

Újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta: Ciolos megkeresésére a PNL vezető testületeivel történő konzultálás után adnak választ, a PNL pedig majd akkor javasol miniszterelnök-jelöltet, ha többséget is tud mögé állítani.    

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a találkozó után úgy értékelte: a kölcsönös bizalom hiánya akadályozza a jobbközép koalíció helyreállítását. A megbeszéléseket azonban folytatni szándékoznak, miután minden pártelnök konzultált pártja vezető testületeivel. Az RMDSZ elnöke úgy értékelte: a továbblépés csak akkor lehetséges, ha a résztvevőknek sikerül félretennie vélt vagy valós sérelmeit.    

Dacian Ciolos később sajtóértekezleten számolt be arról, hogy első körben a koalíció helyreállításához, ha pedig ez nem lehetséges, egy egyszínű USR-kormány beiktatásához kérte a PNL és az RMDSZ támogatását.

Leszögezte: az USR kizárja, hogy más felállású koalícióban vegyen részt. Arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e visszalépni a miniszterelnök-jelöltségtől egy liberális kormányfő javára a jobbközép koalíció újjáépítése érdekében, Ciolos azt mondta: hetek óta vár ilyen ajánlatot a PNL-től, és az USR azért tett javaslatot az államfővel folytatott egyeztetésen a miniszterelnök-jelölt személyére, mert a PNL nem tette meg. Az USR vállalja a kormányzás felelősségét, úgyhogy első körben saját ajánlatára vár választ a PNL-től és az RMDSZ-től.    

Ciolos szerint pénteken folytatódhat a PNL-USR-RMDSZ egyeztetés. Ciolost hétfőn bízta meg kormányalakítással az államfő, így jövő csütörtökig kell az általa javasolt kabinet névsora és programja számára bizalmat kérnie a parlamenttől.

(MTI)

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés