Fiatal őslakos nő szobra kerül Kolumbusz szobrának helyére Mexikóvárosban

2021. október 13. 7:57
A polgármester szerint a város az őslakos nők előtt tiszteleg, akik azóta is rendszeresen válnak rasszizmus és diszkrimináció áldozatává.

Claudia Scheinbaum közölte, hogy Kolumbusz szobrának helyén a közelmúltban fellelt szobor 6 méter magas mását állítják majd fel. Az amajaci fiatal nő névre keresztelt,

mintegy kétméteres szobrot januárban találták meg földművesek Varecruz államban.

Régészek szerint Kolumbusz Amerikába érkezésének korában készülhetett, valamikor 1450 és 1521 között. Az alkotás vélhetően egy női uralkodót ábrázol.

Tavaly októberben távolították el a Kolumbusz szobrot

Pár héttel korábban Scheinbaum azt jelentette be, hogy a felfedező szobrának helyére egy kortárs művész alkotása kerül, amely szintén az őslakos nőt volt hivatott ábrázolni, de a mű visszatetszést keltett a közvéleményben. Kolumbusz szobra 1877 óta állt a Paseo de la Reforma sugárúton. Tavaly októberben távolították el, akkor még restaurálásra hivatkozva. Baloldali csoportok azonban korábban azzal fenyegetőztek, hogy október 12-én,

Kolumbusz 1492-es Amerikába érkezésének évfordulóján ledöntik a szobrot.

A szobor egy kevésbé sűrűn látogatott helyre, egy parkba kerül. Az Amerika felfedezőjeként emlegetett Kolumbusz Kristóf személyét azért érik bírálatok, mert erőszakkal lépett fel az őslakosokkal szemben és az Atlanti-óceánon keresztül folytatott rabszolgakereskedelemben is érintett volt.

(MTI)

Nyitókép: Twitter

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lassan elgondolkodhatnak azon, hogy visszaadják az őslakosoknak az országukat.

„Más szerzők, közöttük a náci vadász Simon Wiesenthal, aki népszerű könyvet írta a felfedezőről a Remény vitorlái címmel, úgy gondolja, hogy Kolumbusz zsidó volt.” (The Times of Israel, 8 October, 2018.)
És még ez is:
"Kolumbusz Kristóf személyét azért érik bírálatok, mert erőszakkal lépett fel az őslakosokkal szemben és az Atlanti-óceánon keresztül folytatott rabszolgakereskedelemben is érintett volt."

Ráadásul Cortes fölbukkanása lényegében csak alkalmat jelentett a lázadásra. Az aztékok uralmát a lázadó alattvalók törölték el, nem 300 fehér ember. Ez akár egy jó történet is lehetett volna, csak jött a himlő, amiről viszont senki nem tehetett.

Állatnak nézték az aztékokat, akik állatok is voltak. De a szövetséges népekből volt, akit nemesítettek meg minden. 1531-ben, 17 évvel Cortes partra szállása után egy indián látnok látomása nyomán építették föl a Guadalupei katedrálist, és ugyanezen indián látnok látomása nyomán festett kegyképpel a zászlóshajóján indult a Lepantói csatába a spanyol király (törvénytelen) fia, don Juan d'Austria.

Az a helyzet, hogy a spanyolok tényleg próbálkoztak. De pl. az említett látnokot is a himlő vitte el.

Arról nem tehetek, ha nem ismered a történelmet. A spanyolok Mexikóban nem irtották ki az indiánokat. Nyilván háborúztak velük, és abban előfordultak kegyetlenkedések, de olvass már kicsit utána az aztékok viselt dolgainak!

Ami az indiánok nagy részével végzett, az a himlő volt, tényleg a spanyolok hurcolták be, de egy transznemű széplelkekből álló pride tüntetés is behurcolta volna.

https://es.wikipedia.org/wiki/..:Demomex-1518-1623.png

Namost, figyelj barom. Azt hazudod, hogy foglalkoztál Mexikó történelmével, és nem tudsz arról, hogy az aztékok ellen Cortes fölbukkanásakor föllázadtak az általuk elnyomott törzsek? Mit tudsz te, amitől kinyílt a csipád?

Egy átlagos törzsnek igenis úgy nézett ki a kérdés, hogy az aztékok vagy a spanyolok és ők a spanyolokat választották. Utána meg meghaltak a himlő miatt. Ami rettentő szar, de még egyszer: egy LMBTQ érzékenyítő tréning résztvevői is behozták volna.

Szerencsétlen majom! Ha már a történelemhez hülye vagy, legalább a saját állításaidat visszanézhetnéd, azok ide vannak írva.
1. "Állatnak nézték, és úgy is kezelték az indiánokat."
Nem nézték annak. Mexikóban megkeresztelték őket, katedrálist építettek a szavukra, volt indián, akit bevettek a spanyol nemességbe, és mindenesetre keveredtek velük. Hogy a foximaxi tankönyveidben nem erről van szó, arról nem tehetek. A "fekete legenda" fő forrása Bartolomeo de las Casas beszámolója az indiák elpusztításáról, de tudod hülyegyerek, egyrészt az nem egy teljes kontinensről szól, nem is Mexikóról, hanem a karibi szigetvilágról, másrészt a kedvenc komcsi történetíróid folyton elfelejtik, hogy a spanyolok hallgattak Bartolomeo de las Casasra, és változtattak azon a tényleg állati stíluson, amit a karibi szigetvilágban bemutattak. Las Casas püspökként és megbecsült királyi tanácsadóként halt meg.
2. "Azt kérdeztem, hogy az aztékok tettei miért mentik fel a spanyolokat az általuk elkövetett bűnök alól?"
Hol a lófaszban írtam én ilyet? Arról írtam, hogy ha nem lett volna himlő, akkor a spanyolokkal sokkal jobban jártak volna a mexikói indiánok, mint az aztékokkal. De ez mennyiben fölmentés egy spanyolnak, ha mondjuk gyilkol? Csak hát az aztékok többet gyilkoltak. Másrészt arról írtam, hogy a himlőről senki nem tehet. Ennyi erővel az indiánokat is gyalázhatnád a franciakór miatt, mert az meg az indiánoktól jött át Európába.

Ha nem akarod érteni, nem akarod érteni, a te maradsz hülye.

Az, hogy kényszerből megkeresztelték az indiánokat, igenis érdem, mert annak a jele, hogy embernek ismerték el őket. Ugyanis ez nem volt magától értetődő. Egy csomó spanyol abban volt érdekelt, hogy ne ismerjék el, hogy az indiánok emberek, mert akkor bármit megtehetnek velük. Mint az északi protestánsok, akik nem kereszteltek. Ehelyett himlős takarót ajándékoztak az indiánoknak, hogy ténylegesen kiirtsák őket.

Hol írtam olyat, hogy nem történt semmi elítélendő? Ki a lófasszal vitatkozol? Velem nem.

A himlőt azért ismételgetem, mert képtelen vagy világosan visszavonni azt a foximaxitól szopott baromságodat, hogy "kiírtották az indiánok nagy részét". Tudod, seggfej, ezt megint tőled idézem. De nem ők irtották ki, hanem a himlő. Addig vagyok kénytelen ismételgetni, amíg bele nem jut a diónyi agyadba, vagy el nem takarodsz anyádba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés