A lányokat sújtja a lányoknak bevezetett nemi kvóta Japánban

2021. október 12. 14:30
Az 50-50 százalékos arány rigorózus betartása a legtehetségesebb lányokat érinti hátrányosan.

Eredetileg az iskolai nemi szegregációt volt hivatott megszüntetni az az irányelv, amelyet számos tokiói állami iskola vezetett be a második világháború után, és amelynek lényege az, hogy nemi kvótát vezettek be az osztályteremben, 50-50 százalékos arányban – írja a Vice News. 

Az ötlet először működött, ám, mint a portál hozzáteszi, a felvételiken egy idő után jóval magasabb pontszámokat értek el a lányok – olyannyira, hogy egy idő után az iskoláknak ezeket a lányokat el kellett utasítani, hogy megfeleljenek a nemi kvótának. Az egyik megoldás, amivel ezt ellensúlyozni próbálják, hogy a lányoknak magasabb pontszámokat kell teljesíteni. 

Nem változtatnának

A Vice News által megkérdezett japán oktatáskutatók szerint az állami középiskolákban még mindig férfiuralom érvényesül, férfiak a diákok elé állított példaképek, túlnyomó többségben férfiak a tanárok is, akik a fiúkat privilegizálják. A Tokiói Oktatási Tanács tavalyi felmérése szerint a középiskolai igazgatók 82,7 százaléka szerint hibátlan a kvótarendszer, nem szabad változtatni rajta. Hasonlóképp nyilatkoztak a magángimnáziumok vezetői is, akik attól tartanak, hogy ha több lányt vennének fel az ingyenes állami intézményékbe, akkor azon ők vesztenének, mert a tehetséges lányok többsége náluk tanul. 

A kvóta eltörlését vagy legalábbis reformját szorgalmazó jogvédők azt akarják elérni az oktatási hatóságoknál, hogy a jövő évtől az állami iskolák a diákok 10 százalékát nemre való tekintet nélkül válasszák, míg a többit továbbra is egyenlő arányban választják ki a férfiak és a nők között, így szerintük máris 3 százalékkal több tehetséges lány útja nyílna meg az egyetemek felé.

Nyitóképen: Japán végzős tanulók. Fotó: Masahiro Sugimoto / Yomiuri / AFP

 

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hivatalos IQ-teszteket úgy normálják, hogy a végén pont ugyanannyi legyen a nők, mint a férfiak átlag intellektusa. Arról valóban vannak adatok, ha nem így lenne akkor olyan 3-5 IQ ponttal magasabb lenne a férfiaké- de ez a tesztben alkalmazott feladattípusoktól is függ: térbeli feladatok férfi fölény, verbális-női.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés