Die Presse: Magyarország Lengyelországgal együtt harcol a jogállamisági záradék ellen

2021. október 12. 9:44
Magyarországhoz hasonlóan Lengyelország is világossá tette: az EU-nak nincs hatásköre a jogállamiság fogalmának meghatározására.

Az Európai Unió Bírósága hétfőn kezdte meg a Lengyelország és Magyarország által az új uniós jogállamisági mechanizmus ellen benyújtott kereset tárgyalását – számolt be a Die Presse. A lap azt írja: az új mechanizmus szerint megvonhatják a közösségi költségvetésből származó forrásokat azoktól az uniós országoktól, akik nem felelnek meg a jogállamisági kritériumoknak, illetve visszaélnek a pénzeszközökkel.

A lap szerint a magyar és a lengyel kormány attól tart, hogy az új eljárást elsősorban ellenük fogják alkalmazni. Lengyelország világossá tette, hogy az EU-nak nincs hatásköre a jogállamiság fogalmának meghatározására, az uniós költségvetésből származó pénzek elosztására pedig csak objektív és konkrét feltételek vonatkozhatnak. 

Nyitókép: Alexey Vitvitsky / Sputnik / AFP

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magyar álláspont enneél ányaltabb: mi csak a lopakodó, jogilag nem megalapozott EU-túlterjeszkedés ellen vagyunk. Az aláírt szerződések egyértelműen jelzik, hogy HOL illetékes az EU-jog, s HOL nem.

A jogállamiság nem egyeztethető össze a lölőzéssel, vejezéssel, a választási csalásokkal, nyuggerezéssel, prolizással, D209-ezéssel, Pegazusozással.

Vagy te másként gondolod?

A LIBE-bizottság a Szovjetunió idejéből ismert elvet vallja, miszerint
a jog a politika szolgálóleánya.

A jogállamiság és az Európai Unió értékeinek tisztelete alapvető fontosságú ahhoz, hogy az EU sikeres legyen, de az ezzel kapcsolatos elvárásoknak nem csak a két közép-európai államra kell vonatkoznia, hanem mindenkire.
Nagy veszélyt jelent, ha az ellenőrző hatóságot semmi sem kötelezheti a racionális érvek befogadására.
Ha nincs előre kimondva, mi az a vélt jogsértés, ami miatt el lehet vonni uniós forrásokat, akkor bárki előpattanhat egy újabb ötlettel, szerinte mi sérti a jogállamiság elveit, a meg-vádolt kormány pedig hiába magyarázkodhat.
Lehet jogosan félni a jogállamiság ellenőrzésétől, ha azok, akik ellenőrizni akarnak másokat, nem fogadják el a racionális érveket.

Szerintem átmegy.
Az EP utasította a bíróságot, hogy gyorsított eljárásban tárgyalja ezt az ügyet. Szerintem azt is megmondta, milyen ítéletet vár el így választás előtt.
Ez is egy szög lesz az unió koporsójába.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés