„Úgy éreztem, nem tudok több embert halálhírrel felhívni” – marosvásárhelyi rezidens a Mandinernek

2021. október 13. 17:00
Hamis oltási papírok, Isten tudja hány fős lakodalmak, csapba öntött oltóanyagok, miközben rekordokat dönt a napi halálesetek száma, és nincsen szabad intenzívterápiás-ágy egész Romániában.

Egyre könyörtelenebbül gyűri maga alá Romániát a koronavírus: naponta 15 ezer körüli új esetet diagnosztizálnak, hétfőről keddre virradóan 16 743 covidbeteget regisztráltak. A pozitivitási ráta rendkívül magas, minden negyedik tesztteltnél igazolódik, hogy covidos. Hétfői adatok szerint 147 397 igazolt aktív eset van országszerte, természetesen a valós szám ennek a többszöröse. Folyamatosan nő az elhunytak száma is, naponta már átlagosan kétszázan vesztik életüket. Kedden ez a szomorú rekord is megdőlt, 24 óra leforgása alatt ugyanis 442-en haltak meg a járvánnyal összefüggésben.

Az egészségügyi rendszer az összeomlás szélére sodródott, hétfői adatok szerint 16 981-en szorulnak kórházi kezelésre, közülük keddi adatok szerint 1667-en vannak az intenzív osztályokon. Gyakorlatilag az egész országban nincsen szabad intenzívterápiás-ágy, így az ellátatlan betegek a folyosókon és a kórházak előtti mentőautókban várják a sorsukat. Akkora a baj, hogy

már az egészségügyi dolgozók szabadságolását is felfüggesztik,

ugyanígy járnak el a katasztrófavédelem munkatársainál is az elkövetkező harminc napban biztosan – értesült a Főtér.ro. Emellett azon ötödéves sürgősségis és intenzív terápiás rezidens orvosok, akik októbertől kezdték volna a szakorvosi vizsgákat, decemberben állnak majd a vizsgabizottságok elé, de az egyéb képzéseket is elhalasztják decemberre.

Annak oka, hogy a deltavariáns így leigázta a szomszédjainkat, egyértelműen az alacsony átoltottság, jelenleg a 19,3 milliós Romániában

a beoltható lakosság 34 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát,

az egészségügyi dolgozók körében pedig augusztusban 54, az orvosok körében pedig 67 százalékos volt az átoltottság. Románia ezzel a számmal az unió egyik sereghajtójává vált, ami a koronavírus elleni immunizálást illeti.

Tudatlanság és nemtörődömség

A helyzet drámai, ám az emberek nemtörődömsége, elővigyázatlansága azt mutatja, még mindig nem fogják fel, mekkora a baj – mondja lapunknak Tusa Anna marosvásárhelyi rezidens orvos. Egy héttel a szakvizsgája előtt álló Annát egyelőre nem értesítették arról, hogy más időpontban kell mennie a megmérettetésre, de a barátnőjét már igen. „Hamis oltási papírok, Isten tudja, hány fős lakodalmak, keresztelők, úgy viselkednek az emberek, mintha mi sem történne, pedig szörnyű, amin keresztül megyünk” – emeli ki kétségbeesetten. Mint hozzáteszi,

nem ritka, hogy súlyos állapotban lévő betegek a kórházi ágyon könyörögnek az oltásért, de akkor már – mint fogalmaz – eső után köpönyeg.

Romániát még inkább érinti az a probléma, ami Magyarországgal együtt az összes többi országot is, hogy az oltásellenesség legfőbb oka a tudatlanság és a hamis információk, álhírek fékezhetetlen terjedése nemcsak a közösségi médiában, de sokszor a hírekben is. A rezidens szerint tarthatatlan, hogy bárki bármit kiírhat a közösségi oldalra, és azt mások ész nélkül és büntetlenül oszthatják tovább. „Szélmalomharcot vívtam egy ideig” – meséli „próbáltam megmagyarázni az embereknek, hogy ne higgyék el a közösségi oldalakon terjedő álhíreket, részletesen elmondtam, mi van az oltásban, de az olyan elképesztő butaságokra, minthogy a vakcina módosítja az emberek DNS-ét, és tíz év múlva mind meghalunk, egyszerűen már nem tudok mit mondani” – fakad ki.

„Makacs, szemellenzős, székely mentalitás”

A leendő belgyógyász szakorvos szerint elképesztően bosszantó, hogy rendelkezésre áll egy eszköz: a vakcina, amivel a járvány megállítható, de nem használjuk, mert ahelyett, hogy az emberek az orvosoknak hinnének, az álhíreknek hisznek. „Makacs, szemellenzős, székely mentalitás: márpedig őket be nem oltják” – teszi hozzá. Véleménye szerint, ha nem lennének a közösségi oldalak, videómegosztók, akkor már rég mindenki be lenne oltva.

„Nagyon csúnya lesz, amit mondani fogok, de a sajtószabadságnak vesznie kell!”

– mondja felháborodását nem rejtve véka alá.

Óriási probléma, hogy Romániában sem kielégítő a lakosság tájékoztatása sem a koronavírussal, sem az oltással kapcsolatban. A napokban román sajtóhírek szerint az oltáskampány koordinátora azt találta nyilatkozni, hogy nem kaptak elegendő forrást az álhírek ellensúlyozására. „Hogy tud ilyet mondani egy szakértő?” – teszi fel a kérdést Tusa Anna elcsukló hangon, hozzáteszi, minden szakmai információ nyilvános, bárki hozzáférhet, csak tudni kell, hol kell elolvasni.

Hamis oltási papírok, lefolyóba öntött oltóanyag

Nem ritkák a kerülőutak sem: gyakran hallani hamis oltási papírokról. „Inkább fizetnek nem kevés pénzt hamis igazolásokra, minthogy ingyen beoltassák magukat” – mondja Tusa Anna, hozzáteszi, ez különösen a fiatalokra jellemző. A hamis oltási papírok nemcsak a járvány terjedése miatt veszélyesek, mutat rá, hanem azért is, mert befolyásolják az életbevágó statisztikai adatokat, és azzal együtt azokat a kutatásokat is, amik ezekre alapoznak. A hamis oltási papírokon kívül olyan esetről is tudnak, hogy az oltottsági arányt lefolyóba öntött vakcinákkal igyekeztek növelni.

Fotónk illusztráció, forrás: MTI/AP/Andreea Alexandru

Még szeptemberben megpedzegette a román egészségügyi minisztérium, hogy az egészségügyi dolgozók körében kötelezővé kellene tenni az oltást, ám mint ismert, azt elvetették. Most újra napirendre került a kérdés, ám a kormányválság miatt egyelőre a döntéshozók keze meg van kötve. Ennek kapcsán Tusa Anna azt mondja, teljes mértékben egyetért a kötelező oltással, szerencsére az ő munkatársai mind kérték is a vakcinát. „Ez látszik is, míg tavaly ilyenkor egy-egy átszivárgó covidos elintézett a beteghordótól kezdve az ápolón keresztül az orvosig mindenkit, addig a napokban is történ hasonló eset, ám

csak két kollégám fertőződött meg, de mivel be voltak oltva, ők is csak végigfütyürészték a két hetet”.

Orvostanhallgatók: diszkrimináció

Az egészségügyi dolgozók körében a kötelező oltás tervén túl nagy felzúdulást keltett, amikor felmerült, hogy oltás nélkül a hallgatók nem mehetnek be az egyetemekre. „Elsőéves orvostanhallgatók vonultak az egyetem elé, hogy ez diszkrimináció. Úgy fel voltam háborodva!” – meséli a rezidens. Hozzáteszi, „ha a leendő orvosok így állnak hozzá, akkor mit várjunk az emberektől?”

Magyar segítség

Mint arról a Mandiner is beszámolt, Szijjártó Péter múlt hétvégén levélben ajánlotta fel Magyarország segítségét a koronavírusos betegek ellátására. Akkor a Külügyminisztérium úgy tájékoztatott minket, hogy: „még zajlik az egyeztetés a román és a magyar fél között a segítségnyújtás konkrét formájáról”. Ennek kapcsán Tusa Anna sem tud közelebbit, mint mondja, nem ez lenne az első magyar segítség, hiszen kaptak már lélegeztetőgépeket, gyógyszereket is. A védőfelszerelés kapcsán elmondja, nálunk szerencsére mindig volt elegendő, de nem egy román kórház küzd hiánnyal.

A lapunknak nyilatkozó rezidens a marosvásárhelyi kórház belgyógyászatán dolgozik, az osztály egy szinten van a kardiológiával és a nefrológiával. Jelenleg ők csak nem covidos betegeket látnak el, mint mondja,

„ha szerencsénk van, tudjuk tartani ezt, de ha nem, mi is el fogunk esni”.

Mint mondja, nagyon tart attól, hogy úgy, mint tavasszal, egyszerre kell ellátniuk a covidos és nem covidos betegeket. Elárulja, hogy akkoriban volt egy időszaka, amikor úgy érezte, nem bírja tovább. „Minden nap meghalt valaki az ügyelet alatt. Ilyenkor legkésőbb két óra elteltével fel kell hívni a hozzátartozót, és közölni kell vele a halálhírt. A telefon végén nagy üvöltés, az nem lehet, reggel beszéltem vele!” A rezidens hozzáteszi, sajnos a covid ilyen, rengeteg olyan esetük volt, hogy tervezték hazabocsátani már a beteget, amikor nem sokkal később visszaesett, és életét vesztette.

„Úgy éreztem, nem tudok több embert halálhírrel felhívni” – mondja elcsukló hangon, hozzátéve, hogy közben meg

„azt hiszik az emberek, mi orvosok gyilkosok vagyunk,

mert ki tudja, mit raktunk az oltásba, meg különben sincs covid, csak mi találtuk ki”. Amikor arról kérdezzük, mi az, ami segítette kimozdulni ebből a borzalmas lelkiállapotból, azt mondja, nem tudja elképzelni, hogy mást csináljon, számára az egyetlen opció a gyógyítás, és bár sokszor volt nagyon lent, ez a hivatástudat mindig erőt adott. Így van ez most is. 

Nyitókép: A nyitókép illusztráció (MTI/Balázs Attila)

Összesen 147 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Székelyfödön nekem nyáron azt mondták az emberek, hogy sokan azért nem oltatják be magukat, mert megijedtek, hogy a magyarországi tv és rádió adásokból az jön, hogy nem jó a vakcina.
NA, ILYET AZ A KURVA GYURCSÁNY ÉS HADHÁZÍ ÁLLÍTOTT, DE AZ OTTANIAK EGY RÉSZE, AKI EGYSZRŰE MEBER NEM TUDTA, HOGY EZ NEM A MAGYAR KORMÁNY ÁLLÁSPONTJA. Ők csak azt tudták, hogy az adás az anyaországból jön.
Egy kis gyilkos mellékterméke a moslék politikájának, a kurva anyjukat!

Izraelben már elkezdték a negyedik adag beadását.

Nekem egy kissé viccesnek fog tűnni az a helyzet, amikor eljön az az idő, amikor sokan a hatodik adagnál fognak már tartani, de az immunrendszerük egy fikarcnyval sem lesz ellenálóbb e kór ellen, olyannal szemben, aki semmilyen oltást nem kapott.

"Rossz ötlet az immunrendszert ilyen oltásokkal terhelni"

Itt tömegpsihózisról van szó. Egy ló megvadul és rohan a szakadék felé, a többi meg utána.

"..sokkal jobb megbetegedni ..oszt vagy meghalsz vagy "

Az emberiség történetében ez mindig is így volt, és most sincs másképp, oltással, vagy anélkül.

"Minden betegségnél vannak ellenálló túlélők."

Ez igaz.

MO-n 9,628 millió ember él, és a járványban 30 ezren elhunytak kb. másfél év alatt. Úgyhogy egy átlagember túlélési esélye 99,68%. Ha leszámítjuk az időseket és a több mellekbetegséggel rendelkezőket, szóval azokat, akiket tulajdonképpen meg kéne védeni, akkor a Covid járvány túlélési esélye még ettől is nagyobb.

Ha azonban arra gondolok, hogy az elmúlt időszakban nem diagnosztizáltak influenzát, akkor merem gyanítani azt, hogy a tesztelések gyakran influenza helyett covidot észleltek. Úgy tudom, hogy a tesztlaborok nem rendelkeztek a műszerek kalibrálására szükséges fizikai mintával. Csak szoftveres kalibrációt tudtak végezni.

"Amióta meg agyonterhelnek minket oltásokkal., ezek a betegségek eltűntek."

Az oltásokkal agyonterhelés időpontja egybeesik az életszínvonal emelkedésével. Azzal az időponttal, amikor egyre kevesebb gyerek nőtt fel baromfiudvarban, amikor egyre több őblítős WC és fürdőszoba lett, falun is, mikozben az alultápláltság és a nagyobb vitaminhiány is általánosan csökkent. Ön szerint a betegségek eltűnését miért kéne kizárólag az oltások javára írni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés