Elérte a nyolcvan százalékot a koronavírus ellen beoltottak aránya Olaszországban

2021. október 10. 19:10
A napi esetszám és a kórházakban kezelt betegek aránya továbbra sem emelkedik.

Olaszországban elérte a nyolcvan százalékot az átoltottság: a hatvanmilliós országban már több mint 43 millióan vettek fel két oltást, amivel sikerült elérni a közösségi immunitást, miközben a lakosság több mint tizenöt százaléka továbbra is nemet mond a vakcinázásra a római egészségügyi minisztérium vasárnapi adatai szerint.

A 12 év feletti olaszok között az átoltottság aránya vasárnap kora délután 80,04 százalék volt, de azokat is számolva, akik csak az első adagot vették fel, az arány eléri a 84,6 százalékot. 

A járványbiztos Paolo Francesco Figliuolo tábornok úgy nyilatkozott, sikerült teljesíteni a kormány által kitűzött célt, vagyis biztosítani a közösségi immunitást még az ősz beállta és a pandémia esetleges újabb hulláma előtt.

Hozzátette, hogy csupán két hetet késtek, mivel eredetileg szeptember végére akarták elérni a nyolcvan százalékos átoltottságot. A tábornok március elsejétől vette át a lakossági vakcinázási program irányítását, amikor az első oltást megkapók száma négymilliónál tartott. 

Az egészségügyi tárca adatai szerint a lakosság több mint 15 százaléka még egy oltásban sem részesült, ami 8,5 millió nem védett embert jelent.  A vakcinára nemet mondókról van szó, nincsenek közöttük azok, akik betegség vagy más ok miatt nem olthatók. Harmadik dózisban a lakosság kevesebb mint 4 százaléka részesült. 

Sikerült lassítani a koronavírus terjedését

A napi esetszám és a kórházakban kezelt betegek aránya továbbra sem emelkedik, a halottak napi számát viszont nem sikerült nullára csökkenteni. A pandémia 2020. februári kezdete óta több mint 131 ezren haltak meg koronavírus-fertőzés miatt, ami Nagy- Britannia után a második legmagasabb szám Európában. 

Hétfőn nulla órától Szicíliában is eltörlik az augusztusban újra bevezetett szigorításokat, így egész Olaszország úgynevezett fehér területnek számít, ami azt jelenti, hogy egyetlen tartományban sem lesznek érvényben korlátozások. Hétfőtől a kulturális intézmények, közöttük a mozik, színházak és koncerttermek feloldják a nézőszám-korlátozást, de továbbra is kötelező marad a szájmaszk viselése. A nyitott stadionokban a helyek 75 százalékát foglalhatják el, a zártterű szórakozóhelyeken a vendégszám felét fogadhatják.

Október 15-től az állami és magánszektorban dolgozó 23 millió munkavállalónak kötelező lesz a védettségi igazolás.

A dolgozók számára kötelezővé tett oltakozás ellen tüntettek szombaton Rómában mintegy tízezren, hasonló megmozdulás zajlott Milánó központjában is. Az oltásellenesek utcai demonstrációjához csatlakozott radikális jobboldali csoportok megrohamozták a CGIL legnagyobb szakszervezeti szövetség római székházát, amiért az érdekképviselet beleegyezett a munkavégzéshez kötelező átoltottság előírásába. 

A CGIL október 16-ra országos megmozdulást hirdetett meg, amelyhez már több, elsősorban baloldali politikai párt és mozgalom csatlakozott. A belügyminisztérium teljes biztonsági készültséget rendelt el, mivel az utcai demonstrációk egybeesnek a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport Afganisztán miatt október 12-re összehívott rendkívüli csúcsával, illetve az állam- és kormányfők október végi szokásos évenkénti találkozójával. 

A G20-csoport soros elnöki tisztségét Olaszország tölti be, a tervezett tanácskozásokat pedig Rómában tartják. Más szakszervezetek, melyek nem értenek egyet a szerintük a kormánynak a munkavállalók jogait csorbító intézkedésekkel, hétfőre általános sztrájkot hirdettek meg. 

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miér, te agyas? Fél éve letörte az akkori járványhullámot, hogy aki akart, az úgy áprilistól megkaphatta az oltást. Európában csak úgy májustól kaphatta meg. Az a pár hét akkori előny sokezer emberéletet jelentett. A mostani hátrány pár száz oltásellenes elmebajnok többlethalálozásában mérhető, aki maga döntött. Tudom, ez libsiéknél nem szempont, de van, akit érdekel.

John Maynard Keynes: "Hosszú távon mindannyian halottak vagyunk". Evvan.

Azt próbáltam meg jelezni, hogy a halállal szemben minden siker rövidtávú. Az pl, hogy a járványcsúcsot április táján a növekvő átoltottság törte meg, jelentős rövid távú siker volt. Ha tartottuk volna az európai ütemet, és csak úgy május táján tört volna meg az akkori járványcsúcs, az napi több száz plusz halott.

Jelenleg nincs járványcsúcs, ezért nincs ilyen súlya annak, hogy időközben lehagytak minet. Ettől persze még nem jó hír, de a kormányzat elsődleges felelőssége vakcinát biztosítani azoknak, akik be akarják oltatni magukat. Teljesíti ezt a kormány? Igen. Van látnivaló? Nincs.

Akkor volt a járványcsúcs. Tudod, ez a szar hullámzik. Ha egy járványcsúcson lévő országot vetsz össze egy olyannal, amely még vagy már túl van a hullámon, bármilyen következtetést levonhatsz. Ezért indokolt egy hosszabb időszakban, pl. egy teljes naptári évben a többlethalálozást nézni. Úgy Európa középmezőnyében vagyunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés