Román dráma: az elhunytak 92 százaléka oltatlan, Magyarország segíthet

2021. október 7. 21:18
​​​​​​​Órákig várnak az ellátásra a kórházak előtt álló mentőautókban a covidos betegek, a folyosók is tele vannak fertőzöttekkel. Rekordot döntött a halálozások száma, minden ötödik teszt pozitív. Maga Klaus Iohannis államfő nevezte katasztrofálisnak a román járványhelyzetet.

Az elmúlt két hét átlagához képest megduplázódott a koronavírusban egy nap alatt elhunytak száma Romániában. A román stratégiai törzs szerdai adatai szerint 328 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi 24 órában, ezzel pedig a halálos áldozatok száma átlépte a 38 ezret. Csütörtöki adatok szerint 282-en haltak meg egyetlen nap alatt a fertőzésben, a Főtér.ro úgy tudja, hogy az elhunytak közül 260-an nem voltak beoltva. Vagyis

az elhunytak 92 százaléka oltatlan.

Folyamatosan nő az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma is (szerdai adat: 14 744), ami így hatvan százalékkal múlja felül a kéthetes mozgóátlagot. Minden ötödik koronavírus-teszt pozitív, ami nagyon magas aránynak számít. A következő hetekben ennél is több fertőzöttre és betegre kell számítani.

Órákig várnak a betegek ágyakra a mentőautóban vagy a folyosón

Klaus Iohannis államfő egyenesen katasztrofálisnak nevezte a jelenlegi egészségügyi helyzetet. Nem csoda, hiszen óriási nyomás helyezkedik az egészségügyi rendszerre: a covid-kórházak országszerte megteltek, a súlyos állapotban lévő betegek órákig várnak a betegfelvételi osztályokon vagy a mentőautóban, hogy felszabaduljon egy hely az intenzív terápián. Szerdán

egyetlen szabad intenzívterápiás-ágy sem volt az egész országban covid-19-betegek kezelésére,

leszámítva azokat, amelyeket az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek különítettek el a kórházakban – írja a Maszol.ro. A csütörtöki friss számok szerint 14 943 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük már 1556-an vannak az intenzív terápián – utóbbi adat újabb rekordnak számít a járvány kezdete óta.

Fotó: a bukaresti Marius Nasta Kórház Facebook-oldala

A kórházban fekvők közül 417-en kiskorúak, közülük 22-en súlyos állapotban vannak – írja a Főtér.ro. Utóbbi szám emelkedése sajnos nem kizárt, lévén, hogy 290 ezer megkérdezett szülő 77,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy határozottan megtagadja gyermeke oltását – értesült szintén a Főtér.

A koronavírus-fertőzötteknek fenntartott intenzívterápiás-ágyak száma jelenleg 1486. Országosan rendelkezésre áll emellett 123 tartalék intenzívterápiás-ágy a covid-19-betegek számára, amelyekből folyamatosan pótolják a kórházak szükségleteit.

Magyarországra szállítanának covidos betegeket

Akkora a probléma, hogy az Europa FM rádió értesülései szerint a román egészségügyi hatóságok magyar partnereikkel egyeztetnek arról, hogy a határmenti térségből a helyhiánnyal küzdő romániai kórházakból koronavírusos pácienseket irányítsanak át magyarországi egészségügyi intézményekbe. Egyelőre kizárólag Magyarországgal tárgyalnak a segítségnyújtásról, a transzfernél ugyanis csak a mentőautós szállítás jön szóba, a kritikus állapotban lévő fertőzöttek lélegeztetéséhez használt oxigénpalackok ugyanis nem teszik lehetővé a repülőgépek használatát. A Maszol.ro úgy tudja, hogy a tervek szerint a magyarországi kórházakba – kapacitásuk alapján –

főként a határmenti megyékből szállítanának át betegeket.

Ennek kapcsán a Mandiner megkereste a Külügyminisztérium sajtóosztályát, megkérdeztük, hogy hány beteget terveznek fogadni a magyar kórházak, mely intézményekbe és hogyan szállítanák a covidos betegeket. Azt a választ kaptuk, hogy „Szijjártó Péter a hétvégén levélben ajánlotta fel Magyarország segítségét a koronavírusos betegek ellátására. Jelenleg zajlik az egyeztetés a román és a magyar fél között a segítségnyújtás konkrét formájáról”.

Nagyon alacsony átoltottság

Ebben a tragikus helyzetben több, mint megkésettnek tűnik a katasztrófavédelem országos vezetőjének azon kijelentése, miszerint a romániai lakosság átoltottságának el kellene érnie a 70 százalékot ahhoz, hogy ne nehezedjen nagy nyomás az egészségügyi rendszerre. Mint Raed Arafat beismerte:

„Bulgáriával együtt a sor végén kullogunk e tekintetben, és ennek az árát fizetjük most”.  

A Our World in Data adatai szerint Romániánál az átoltottság tekintetében csak Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Moldova és Ukrajna teljesít gyengébben, a felsorolás sorrendjében. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint, míg Magyarországon mostanáig száz főre vetítve 128 adag vakcinát adtak be, addig Romániában mindössze 54,84-et. Míg hazánkban 66,3 százalékos a teljes átoltottság – ami szintén elmarad az uniós 74,2 százalékostól – addig Romániában mindössze 34,1 százalék.

Járványügyi intézkedések

Csütörtöktől este nyolc órától kijárási tilalmat vezettek be Kolozsváron az oltatlanoknak, miután a fertőzöttségi arány elérte a 8,50 ezreléket. Továbbá a gyógyszertárak, benzinkutak és házhoz szállító cégek kivételével minden kereskedelmi vagy szolgáltató egység – akár zárt térben akár nyílt területen működik – este 10 és hajnali 5 között bezár.

Emellett minden olyan településen kötelező a maszkhasználat még szabadtéren is, ahol az ezer lakosra eső koronavírusos betegek száma az utóbbi 14 napra számítva meghaladja a hatot. Ez alól csak azok mentesülnek, akik egyedül, vagy velük egy háztartásban élőkkel közösen valamilyen tevékenységet végeznek a szabadban, például sportolnak – írja a Maszol.ro. A szabályt figyelmen kívül hagyók rendőrségi büntetést kockáztatnak.

Nyitókép: a bukaresti Marius Nasta Kórház Facebook-oldala

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szégyen ez a Románia, úgy ahogy van.

Az főleg Budapest, de ja.

Románia, mint kontrollvizsgálat az oltás szükségességét illetően.

Egy mea culpát elrebeghetnének azok, akik több, mint egy éve
módszeresen támadják a kormány járványstratégiáját.

Jó észrevétel: ahol az ellenzék, vagy a koalíciós partner erős, ott annak
érdekében áll az oltakozás elleni kampány, mert annak
következménye a hatalmon birtokosán csattan.

Mondjunk el egy csöndes hálaimát a stabil magyar politikai helyzetért.
Emlékezzünk erre 2022-ben!

A román hatóságok kamuznak, hogy rávegyék az embereket oltásokra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés