A rejtélyes sisak

2021. október 6. 12:58
Hosszú ideig az Esztergom melletti erdőben, egy öreg fa gyökerei között pihent a ritka oszmán-török sodronyos vassapka, amely néhány hete került a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe.

Sal Endre írása a Mandiner hetilapban.

Korábbi tulajdonosának egyik felmenője találta a páratlan, ötvözetlen aranyból készült koponyalemezzel ellátott sisakot. A lelőhely természetesen a szakemberek fantáziáját is megmozgatta. Kovács S. Tibor történész megpróbálta feltérképezni, kié lehetett a ritka és míves sodronyos vassapka, s azt is, miképp kerülhetett az Esztergom melletti erdőbe.

A történész a feltételezéseit vetette papírra, de így is izgalmas háttér rajzolódik ki a sisak előéletéről. Ezek szerint az arany koponyalemez IV. Mehmed szultán uralkodásának idején (1648–1687) készülhetett, valószínűleg az ő megrendelésére. Az esztergomi helyszínnek azért van jelentősége, mert az ismert nagyvezír, Kara Mustafa megfordult a környéken, s azt sem lehet kizárni, hogy ő viselte a különleges fejfedőt. Még az sem lehetetlen Kovács S. Tibor szerint, hogy ezt a sodronyos vassapkát viselte, amikor mintegy négyezer lovassal meglátogatta I. Szulejmán szultánnak a Szigetvár mellett, a mai Turbékon található sírját, és imát mondott a bécsi ostrom sikeréért.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés