Angela Merkel utolsó kancellári útja Izraelbe vezet

2021. október 4. 16:43
Angela Merkel leköszönő német kancellár október 10 -én Izraelbe utazik búcsúútjára – erősítette meg Naftali Bennett miniszterelnök hivatala vasárnap.

Az Arutz7 információi szerint Merkel látogatása során találkozik Jichák Herzog elnökkel és Jair Lapid külügyminiszterrel, és várhatóan részt vesz az izraeli kabinet ülésén Jeruzsálemben – írta meg a Neokohn.

A tervek szerint Merkell Bennett társaságában felkeresi a Jád Vasem emlékközpontot, majd tiszteletbeli doktori címet kap a Technion Intézettől. Ennek keretében részt vesz egy panelbeszélgetésen a Tel Avivi Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetében.

Angela Merkel pártja, a CDU történelmének legrosszabb eredményét érte el. A Neokohn felidézte, hogy a kancellár júniusban felhívta Bennettet, hogy gratuláljon a kormányalakításhoz és hivatalba lépéséhez, Izrael új vezetője ekkor hívta meg a leköszönő kancellárt. 

Németország és Izrael közeli szövetségesek, de Merkel és Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök közt számos nézeteltérés volt.

Németország különösen az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti béketárgyalások kapcsán illette kritikával a zsidó államot, mivel országa eltökélt híve a„kétállami megoldásnak”. Merkel számos alkalommal kritizálta Izraelt a Júdeában és Szamáriában folyó építkezések miatt. Frank-Walter Steinmeier német elnök június végén már járt Izraelben és hangsúlyozta országa támogatását, valamint ígéretet tett arra, hogy továbbra is harcolni fog az antiszemitizmus ellen Németországban – áll a beszámolóban.

Fotó: Odd ANDERSEN / AFP / POOL

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés