Közbeszerzési tanácsadó híján vizsgálhatta a Lánchíd-tendert a Transparency International

2021. október 1. 9:00
Írta: Nagy Gábor
A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartása szerint a Transparency International hazai szervezetének nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, amikor a Lánchíd felújítási tenderének tisztaságát vizsgálta. Úgy monitorozták a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt képesített emberük. A szervezet ezenfelül az ellenzéki önkormányzatoktól is milliókat kap. Az ügyben először a BKK reagált kérdéseinkre, majd hétfőn a Transparency is.

Mint ismert, a Transparency International Magyarország Alapítvány (TI) 2020. szeptember 24-én kapcsolódott be független monitorként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárásba. Hogy mennyire tekinthető függetlennek egy olyan szervezet, amely egyedül a 2020-as tárgyévben vissza nem térítendő támogatásként tüntetett fel összesen 6 millió 710 ezer 846 forintot a Soros György-féle Open Society Foundationstől (OSF), 44 millió 632 ezer 492 forintot pedig az Európai Bizottságtól (EB), az olvasóra bízzuk.

Karácsony Gergely a Transparency International 2019. decemberi rendezvényén <p> Forrás: Facebook

Lánchíd-tender Karácsony-módra

Visszatérve a tavaly október 13-án köttetett, a TI és a BKK közötti integritási megállapodásra, ebben a Transparency azt vállalta, hogy a közbeszerzési eljárás során rendelkezésre bocsátott dokumentumokat átvizsgálja, részt vesz a bírálóbizottsági üléseken, illetve egyéb, a közbeszerzési eljárással kapcsolatos megbeszéléseken. Mindezért a budapesti közlekedésszervezési vállalat 1 millió 270 ezer forintot fizetett a szervezetnek. A BKK kommünikéjében jelezte, a közbeszerzési eljárás lebonyolításának átláthatósága és a minél nyíltabb verseny érdekében bízta meg a Transparencyt az eljárás monitorozásával. „Jelenlétük további biztosítékot jelent arra, hogy a tender ne legyen korlátozó, ne szűkítse a versenyt, és az ajánlattevők – amennyiben önként csatlakoznak a megállapodáshoz – ne adjanak be túlárazott ajánlatot”olvasható a fővárosi cég honlapján.

Csakhogy, amint az az Adatradar.hu által, a Közbeszerzési Hatóságtól (KH) kért tájékoztatásból kiderül, a Transparency International Magyarország Alapítvány úgy vizsgálta a közbeszerzési eljárás előkészítésének jogszerűségét, átláthatóságát, és úgy készített jelentéseket, hogy a KH augusztus 5-i nyilvántartása alapján nem rendelkezik bejegyzett felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadóval.

Másképpen fogalmazva: a TI úgy monitorozta a Lánchíd tavaly augusztus 11-én megindult felújítási tenderét, hogy arra a KH szerint nem volt szakmai humánerőforrása.

A Transparency jelentésében egyébként megállapította, a BKK a törvényi előírásoknak megfelelően választotta meg a közbeszerzési eljárás fajtáját, mind a felhívás, mind a dokumentumok megfeleltek a szervezet által támasztott követelményeknek, s hogy jogszerűen történt a végleges ajánlatok bírálata, a nyertes ajánlattevő kiválasztása.

Reagált a Transparency

Az ügyben kerestük a szervezetet. Arra voltunk kíváncsiak, miként tudták így elvégezni a monitoring tevékenységet, a KH nyilvántartásától eltérően rendelkeznek-e akkreditált közbeszerzési tanácsadóval – augusztus 5-ét megelőzően is –, válaszokat csupán hétfőn (október 4-én) kaptunk.

Ebben az áll, „az integritási megállapodásnak nevezett jogi eszköz alapvetően a megelőzésre koncentrál, illetve a résztvevők együttműködésén és a bizalmon alapszik.” A szervezet szerint ez a megállapodás hasznos eszköz a közbizalom építésére, a beruházás sikerességére, valamint a megtakarítások elérésére. Mint írták, „2019-ben az Európai Számvevőszék jelentésében innovatív csalás-megelőzési eszköznek minősítette az integritási megállapodást”, az elnyerte az Európai Ombudsman kiválóság díját a nyílt közigazgatás területén, az oszakai G20-csúcson pedig az infrastruktúrafejlesztés területén az integritás és átláthatóság támogatását célzó jó gyakorlatok gyűjteményébe került be. A TI lapunknak aláhúzta: az integritási megállapodás egyik célja, hogy egyenlő esélyeket biztosítson az ajánlatkérők és -tevők számára, és kiszűrje a korrupció torzító hatásait. Hozzátették, a megállapodás nem helyettesíti a hatósági ellenőrzéseket, vagy a jogszabály által előírt közbeszerzési szaktanácsadó intézményét, de kiegészíti azokat.


„A független monitor a jogszabályokon túlmutató szakértelmével – például a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok ismeretével – segítheti a közbeszerzési eljárás folyamatát – hiszen a felügyeleti szervek, tanácsadók gyakran csak a szűk értelemben vett jogszabályi megfelelést ellenőrzik” – fogalmaztak, hozzátéve: „azon túl, hogy az integritási megállapodás egyfajta plusz legitimitást és hitelességet adhat az adott beszerzésnek, fontos hangsúlyozni, hogy a monitorozás egy, az eljárásba épített, előzetes és jelen idejű kontrollt jelent, hozzáférést biztosít az előkészítő dokumentumokhoz, illetve a belső dokumentumokhoz is, részvételt tesz lehetővé a bírálóbizottsági üléseken. Tehát látható, hogy az integritási megállapodás nem egyenlő a FAKSZ (független akkreditált közbeszerzési tanácsadó – a szerk.) intézményével.”

Alapvető kérdésünkre reagálva közölték: „TI Magyarország humánerőforrását illetően jelezzük, hogy egyrészt több olyan külső szakértővel is dolgozunk, akinek van FAKSZ-minősítése, ugyanakkor az integritási megállapodásokért felelős munkatársunk – valóban FAKSZ minősítés nélkül – több mint 10 éve foglalkozik a közbeszerzés területével, a jelenleg hatályos szabályozás kialakításában is részt vett, illetve 6 éve tanít az ELTE közbeszerzési szakjogász képzésén.”

A TI megjegyezte, hogy donorjaiktól (mint például az Európai Bizottságtól) nyílt pályázatokon nyerték el a támogatást, amelyért – idézzük: „szemben a közpénzek garmadáját besöprő kormánypárti sajtóval” – keményen megdolgozunk, minden projektünk teljesítése alaposan dokumentált.


Megszólalt a BKK is

Kerestük a BKK-t is, érdeklődve: tudtak-e arról, hogy a TI – a KH nyilvántartása szerint – nem rendelkezik akkreditált közbeszerzési tanácsadóval, illetve ennek fényében miként értékelik a TI monitoring-tevékenységét, választ szombaton (október 2.) kaptunk.

Mint írták, a közbeszerzési törvénynek megfelelően bevontak a Lánchíd-tender lebonyolításába akkreditált közbeszerzési tanácsadót. 
„A Transparency International Magyarország Alapítvány (TI) megbízása tehát nem FAKSZ-szolgáltatás nyújtására, hanem minőségbiztosítási tevékenység elvégzésére irányult” – fogalmazott a cég, hozzátéve: a TI formai és tartalmi szempontból ellenőrizte a felhívás és a dokumentáció tervezetét. A BKK válaszában azt is közölte: „Abból, hogy az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben elérhető FAKSZ-nyilvántartásban nem szerepel a TI-hez, mint munkáltatóhoz regisztrált, nem független FAKSZ, nem következik az, hogy nem vont be ilyet a megbízatása teljesítése során.”

Úgyszintén közismert, hogy a Lánchíd felújítási tenderét az A-Híd Zrt. nyerte el, amely Karácsony Gergely főpolgármester regnálása alatt 5 milliárd forinttal drágábban végzi el a munkálatokat, mint amennyiért elődje, Tarlós István idején tette volna. A cég nettó 18,8 milliárd, bruttó 26,75 milliárd forintos ajánlatával futott be a közbeszerzési eljáráson, holott korábban a még csak 21,8 milliárdos ajánlatával is befutó lehetett volna.

Sikeres a Transparency új üzletága

Ugyanakkor nem csupán a Karácsony Gergely-vezette Fővárosi Önkormányzat cégének tendere kapcsán merülnek fel kérdések. Amint arra a Transparency International Magyarország Alapítvány tavalyi Közhasznúsági jelentése is rámutat, a nemzetközi támogatásokban bőven részesülő szervezet a 2022-es országgyűlési választásokhoz közeledve egyre aktívabb szerepet vállal. Ezt jelzi, hogy a TI immár egy új, üzletággá fejlődött tevékenységet is végez önkormányzati tanácsadás és képzés címen.

A Lánchíd-tender mellett az ellenzéki önkormányzatok tevékenységét is vizsgálja a Transparency <p> Kép forrása: Főmterv Facebook-oldala

A szervezet új üzletága meglehetősen sikeresnek mondható, mivel a BKK-nak nyújtott szolgáltatások mellett a momentumos VI. kerületi önkormányzat, a DK-s irányítású VII. kerületi önkormányzat, az MSZP-s vezetésű XIII. kerületi önkormányzat, illetve a szentendrei polgármesteri hivatal is szerepel az ügyfelek listáján.

Terézváros számára közétkeztetés ellátására kiírt közbeszerzés monitorozási tevékenységért 3 millió 810 ezer; Erzsébetváros korrupció elleni alkalmasságának, illetve a közérdekű adatkezelési szabályzat felülvizsgálatáért 5 millió 715 ezer; Angyalföld önkormányzati dolgozóknak tartott képzésekért 635 ezer; a szentendrei polgármesteri hivatal új beszerzési és új közbeszerzési szabályzat tervezetének elkészítéséért, valamint egyes közszolgálati szerződések közbeszerzési és jogi megfelelőségének vizsgálatáért pedig 4 millió forint vissza nem térítendő támogatási összeget tüntetett fel a TI.

Ez összesen 15 millió 430 ezer forint plusz bevételt, támogatást jelentett a Transparencynek.

Az új üzletág több szempontból érdekes jelenség, tudniillik önkormányzati támogatás fejében szolgáltatásokat ad a TI, ugyanakkor csak a szerződések konkrét tartalma alapján lehetne eldönteni, hogy ez törvénybe ütköző-e vagy nem. A jogszabályi keretek mindenesetre egyértelműen rendezik, hogy a civil szervezetek milyen keretek között folytathatnak gazdasági tevékenységet, amelyből árbevételt szerezhetnek, az általuk teljesített tevékenységgel kapcsolatban számlát állítanak ki a megrendelő felé. Arra vonatkozóan is részletes a szabályozás, hogy milyen jogcímen kapott juttatásokat könyvelhet el egy civil szervezet támogatásként, és hogyan kell a támogatásként kapott összegeket elkülönítetten nyilvántartani annak érdekében, hogy a felhasználás szabályszerűsége ellenőrizhető legyen.

Címlapkép forrása: Facebook

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy vicc ez az egész, önmaga paródiája, csak ők komolyan gondolják.
Ez tényleg ugyanez: "Végre megkaptuk a korrupciómentességi minősítést a Transparency Internationaltől! Sokba került, de megérte!"

Neked tetszik ez a fajta közpénzlopás? Vagy te is valamelyik Soros-szervezettől kapod a fizut?

A Lánchídról is szólhatna, mert az építtetők ugyanazok:
Örkény István: Velem történt meg egy híressé vált, mert kortörténeti anekdota. És épp Sztálinvárosban (ma Dunaújváros):

- Jöttem megnézni, főmérnök elvtárs, hol is lesz az a nagyolvasztó.
- Itt, író elvtárs, ahol most vagyunk.
- De hát ez csupa gizgaz meg gyom. Mikor lesz ebből kohó?
- Író elvtárs, szocialista rohammunkával augusztus huszadikán lesz csapolás. - Az ide két hónap, mérnök elvtárs, és még egy kapavágást sem történt.
- Legyen nyugodt, író elvtárs. Augusztus huszadikán itt folyni fog az acél. Egyébként jól értettem? Örkénynek hívják az író elvtársat?
- Igen.
- A gyógyszerész fia?
- Igen.
- A Csillag patika tulajdonosáé?
- Igen.
- A méltóságos úré?
- Igen.
- Ja úgy. Akkor elárulom, író úr. Lófasz fog itt folyni, nem acél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés