Babis: Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban nincsenek illegális bevándorlók

2021. szeptember 29. 17:36
2015-ben Magyarország volt az egyedüli uniós állam, amely megvédte a schengeni határokat – jelentette ki a cseh miniszterelnök.

Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban ma nincsenek illegális bevándorlók – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök Orbán Viktor magyar kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján szerda délután az észak-csehországi Ústí nad Labemben. 

„Az illegális migráció rendkívül súlyos probléma”

 – mondta a cseh kormányfő. Bírálóan szólt arról, hogy a cseh sajtó manapság nemigen foglalkozik ezzel a témával, pedig a gondok nem múltak el. „Néhány éve, 2015-ben Magyarország volt az egyedüli uniós állam, amely megvédte a schengeni határokat. Hála az akkor épített magyar kerítésnek, Csehországnak ma nincs problémája az illegális migrációval” – szögezte le Andrej Babis.

Orbán Viktor és Babis együttműködnek az Európai Tanács ülésein

Cseh-magyar, illetve közös visegrádi négyes sikernek minősítette, hogy az Európai Tanács egyik korábbi ülésén sikerült elérni, hogy a kötelező migránskvóták témája véglegesen lekerüljön az Európai Unió napirendjéről. Andrej Babis újságírók előtt ismételten köszönetet mondott Magyarországnak, hogy a koronavírus-járvány idején segítséget nyújtott Csehországnak, egyebek között lélegeztetőgépeket ajándékozott, illetve vakcinákat adott kölcsön a cseheknek.

A cseh kormányfő szerint a mostani cseh-magyar tárgyalások középpontjában szintén a gazdasági témák álltak, de szóba került az illegális migráció és a pandémia leküzdésének a problémája is. Andrej Babis hangsúlyozta, hogy nagyon jónak és

sikeresnek tartja a cseh-magyar gazdasági együttműködést, és személyesen is nagyon szorosan együttműködik Orbán Viktorral az Európai Tanács ülésein, illetve a V4-ek keretében.

Orbán Viktor Milos Zeman cseh elnökkel találkozik

Orbán Viktor mostani csehországi látogatása „megerősítése a két ország és a két kormányfő jó együttműködésének, ami Brüsszelben is már eredményt hozott” – hangsúlyozta Babis.  A sajtótájékoztató után Orbán Viktor részt vett a kormányzó centrista ANO mozgalomnak az Ústí nad Labem-i városi színházban tartott választási gyűlésén. Andrej Babis, az ANO elnöke képviselőjelöltként az Ústí régióban indul az október 8-ára és 9-re kiírt parlamenti választáson.

A magyar miniszterelnököt az esti órákban Milos Zeman cseh államfő is fogadja a Lány-kastélyban, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája. A magyar kormányfőt Prágában és Ústí nad Labemben is mintegy 10-15 tüntető várta, akik transzparenseken bírálták politikáját.

(MTI) 

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés