Most pedig, kedves német liberálisok, irány Jamaika!

2021. szeptember 28. 10:48

Seres László
az individualista
Karácsonyra Németország menni Jamaika. Alig várom.

„Németország az elmúlt években drámaian balra tolódott, nem utolsósorban a felfokozott klímapánik miatt, úgyhogy ami ma mainstream centrista álláspont, az pár éve még rémisztő szélsőbaloldali beszéd volt. Ez a helyzet, ehhez kell annak a pártnak alkalmazkodnia, amely – ahogy a libertárius Reason írta – megpróbálja lefordítani a klasszikus liberalizmust egy modern kori balos/zöld európai ország valóságára, modernizálására. Covid idején erre remek példa volt az FDP kiállása a lockdown ellen, a polgári szabadságjogok mellett (de oltásellenes se volt), amellett, hogy csak a tényleges rizikócsoportokat kellene kiemelten védeni.

Az FDP 11,5 %-os eredménye tulajdonképpen bámulatos egy olyan országban, ahol nem lehet nyilvánosan kiállni az individualizmus, a kapitalizmus mellett, ahol a talkshowkban, vezércikkekben vitriolos megmondók szednek szét bárkit, aki nem eléggé zöld, ellenben büntetlenül lehet halállistákat előállítani: a nem kivánt értelmiségi törlendő.

Az FDP leendő koalíciós partnere, a Zöldek társelnöke, Annalena Baerbock a kampányban közölte:  piaci eszközökkel nem lehet a klímaválság ellen tenni, »a piacot hidegen hagyják az emberek.« Kompromisszum, átfedések? Hát, good luck, liberálisok. A megoldás nyilván az lesz, hogy több heti nyűglődés után Scholz nem tud kormányt alakítani (vagy csak úgy, mint fent), majd jön Laschet, aki unalmas és semmilyen, de legalább nem szocialista-kollektivista. És akkor karácsonyra Németország menni Jamaika. Alig várom.”

Nyitókép: Sebastian Kahnert / dpa-Zentralbild / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az kemény, hogy az ellenzéki térfélen egyre inkább a Seres- és Hont-félék azok, akikkel valamiféle értelmes diskurzust lehet kialakítani.

Németország szemét csakis egy totál kudarcos szoci-zöld-libsi kormánybukás nyithatná fel.
Nyithatná...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés