Macron megszólalt a tengeralattjáró-ügy kapcsán

2021. szeptember 28. 15:31
„Európának le kell vonnia a következtetéseket” – üzente a francia elnök.

Európának fel kell hagynia a naivitással és le kell vonnia a következtetéseket az Egyesült Államok új stratégiáit illetően, amelyeket a Kínával való rivalizálás határoz meg – jelentette ki kedden Emmanuel Macron francia államfő az úgynevezett tengeralattjáró-ügy kapcsán, miután stratégiai megállapodást kötött Görögországgal a Földközi-tengeren, amelynek keretében három hadihajó eladásáról is szerződést írt alá a két ország vezetője. A francia elnöki hivatalban a megállapodást görög részről Kiriákosz Micotakisz miniszterelnök írta alá a francia elnök mellett.

„Amikor olyan hatalmi nyomásgyakorlások alá kerülünk, amelyek időnként bekeményednek, nem jelenti a helyzet fokozását, ha reagálunk és megmutatjuk, hogy nekünk is van erőnk és képességünk megvédeni magunkat. Ez egyszerűen a tisztelet megkövetelése” – fogalmazott a francia elnök az aláírást követő sajtótájékoztatón az Elysée-palotában.

„Az Egyesült Államok nagy történelmi barátunk és szövetségesünk az értékek területén,

de muszáj megjegyeznünk, hogy több mint tíz éve az Egyesült Államok mindenekelőtt önmagára koncentrál, és a stratégiai érdekei Kína és a Csendes-óceán felé fordítják”

– hangsúlyozta Emmanuel Macron.

Diplomáciai válság a tengeralattjáró-ügyből

Hozzátette: „Joga van hozzá, ezt kívánja a szuverenitása. De mi azért naivak lennénk és hatalmas tévedést követnénk el, ha ebből nem vonnánk le a következtetéseket önmagunk számára. Ugyanilyen pragmatizmussal és éleslátással, amellyel európaiként tartozunk magunknak, ki kell vennünk a részünket a saját védelmünkből. Ez nem az Egyesült Államokkal kötött szövetségünk alternatívája, nem annak helyettesítése, hanem a NATO keretén belül az európai pillér felvállalása. Úgy vélem, legitim a kérés, hogy a saját védelmünket jobban lássuk el. Ez magunknak kell megtennünk” – fogalmazott a francia elnök.  

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia – Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül – szeptember 15-én biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el, ami diplomáciai válságot okozott Franciaország és az Egyesült Államok között, s Párizs visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét. A francia államfő azóta telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel, s jelezte, Franciaország washingtoni nagykövete szerdán ismét elfoglalja állomáshelyét.

(MTI)

Nyitókép: Ludovic Marin/ POOL / AFP 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Európának le kell vonnia a következtetéseket"

Ki kéne egyezni az oroszokkal. Nekünk az nem üzlet, hogy elzárkózunk Kínától meg Oroszországtól, hogy aztán jó drágán cseppfolyósított gázt szállíttassuk magunknak tengeren, meg a papíron remekül működő zöldenergiával lássuk el magunkat villanyenergia-ügyileg.

A V4-eknek el kell gondolkodniuk.
Bevonva a horvát, szerb, szlovén érdekrendszert.
Azért egy gyors reagálású közép-európai hadtest, csúcstechnológiával, illetve ezeknek a hadseregeknek egységes stratégiai-hadrendbe tagolása nagyot szólna.
De ez csak a 100%-os bizalom mentén lehetséges, és csak így szabad hozzákezdeni.
Hátsó szándékok: kizárva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés