Lavrov: Nem szerepel napirenden a tálibok elismerése

2021. szeptember 25. 22:17
Lavrov ismét bírálta az amerikai és „egyéb NATO-csapatok” elhamarkodott kivonását Afganisztánból, amit „a következményeket figyelembe nem véve vittek véghez”.

Nem szerepel a napirenden az afganisztáni tálibok nemzetközi elismerésének kérdése a jelenlegi helyzetben – jelentette ki szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszaka csúcsszintű általános vitájának keretében tartott sajtótájékoztatón.

Az ENSZ-közgyűlés általános vitájában való felszólalás előtti sajtótájékoztatón Lavrov azt mondta, hogy a nemzetközi elismerés hiánya nem akadályozza a kapcsolattartást az új afgán vezetőkkel, akik augusztusban a nemzetközi csapatok kivonása közepette magukhoz ragadták a hatalmat a közép-ázsiai országban.   

Az orosz tárcavezető nem beszélt az újságíróknak a számos civil és nemzetközi szervezet által kifogásolt jogsértésekről a tálibok részéről, mindössze annyit mondott, hogy elkötelezettek a világszervezet és a nők jogainak tiszteletben tartása iránt. „Ami azonban a legfontosabb, hogy tartsák magukat ígéreteikhez, az első lépést pedig megtették: létrehozták az átmeneti kormányzati struktúrákat” – mondta az orosz diplomácia vezetője.

A kivonulás bírálása

Lavrov ismét bírálta az amerikai és „egyéb NATO-csapatok” elhamarkodott kivonását Afganisztánból,

amit „a következményeket figyelembe nem véve vittek véghez”.

A következmény pedig az, hogy sok fegyver maradt Afganisztánban. S mindnyájan látjuk szükségességét annak, hogy biztosítsuk, hogy ezeket a fegyvereket ne használják fel pusztító szándékkal” – fogalmazott Lavrov, hozzátéve: a tálibok kinyilvánították abbéli szándékukat, hogy harcoljanak a szélsőségességgel, a terrorizmussal, beleértve az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet és az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportot, és ne okozzanak instabilitást a szomszédos országokban.

Az EU bírálása

Az orosz külügyminiszter bírálta Josep Borrellt, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét,

aki Lavrov vádja szerint azt kérte tőle, hogy Oroszország vonuljon ki Maliból.

Lavrov szerint egy Borrellel közös találkozón az uniós főképviselő azt mondta neki, hogy „Mali az EU-jé”, és amikor az orosz tárcavezető állítása szerint együttműködést ajánlott fel neki, Borrell azt válaszolta, hogy „menjetek el Maliból”.

Az uniós főképviselő pénteken figyelmeztette az átmeneti mali kormányt annak következményeire, ha beveti a Wagner orosz biztonsági magáncég zsoldosait. „Annak a Wagner biztonsági magáncégnek, amellyel kapcsolatban bizonyított, hogy tagjai visszaéléseket követtek el más országokban, az esetleges bevetése Maliban azonnali következményekkel járna az EU és az átmeneti (mali) kormány közötti együttműködésben” – jelezte Borrell, aki pénteken New Yorkban Abdoulaye Dioppal, az átmeneti mali kormány külügyminiszterével tartott megbeszélést.   

Lavrov védelmébe vette az orosz zsoldosok jelenlétét Maliban, azt állítva, hogy a helyi kormány azért bérelte fel őket, mert megállapította, hogy nem rendelkezik elegendő kapacitással ahhoz, hogy képes legyen fenntartani a biztonságot saját eszközeivel.

(MTI) Kép forrása: MTI/Soós Lajos

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés