Elhunyt Baksa-Soós János, a Kex egykori frontembere

2021. szeptember 25. 19:30

A magyar underground legendás alakja hetvenhárom éves volt.

2021. szeptember 25. 19:30
null

Hosszas betegséget követően, öt nappal hetvenharmadik születésnapja után meghalt Baksa-Soós János, választott nevén Január Herceg Tova ICY képzőművész, performer, a Kex együttes egykori énekese – közölte a Magyar Naranccsal a család.

Baksa-Soós János 1948. szeptember 20-án született Budapesten, zenei általános iskolai tanulmányai után, 1962-ben Kelet-Berlinbe került és  az Aldershof könyvtárban és rajzfilmstúdióban dolgozott. 1966-ban tért vissza Budapestre, első együttesét, a Wastapsot 1968-ban alapította, egy évvel később pedig a Kex énekese lett.

 

Baksa-Soós 1971-ben, a hatósági zaklatások miatt hagyta el az országot. Nyugat-Németországba ment, ahol Essenben grafikát tanult, majd a düsseldorfi Kunstakademie-n folytatott festészeti és szobrászati tanulmányokat; olyan mesterei voltak, mint Joseph Beuys vagy Gerhard Richter.

1978-ban Berlinben telepedett le, és  ettől kezdve inkább képzőművész volt, mint zenész. Idehaza több kiállítása volt, 1996-ban a Dorottya Galériában, 2007-ben a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, legutóbb 2019-ben a Paksi Képtárban.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kolozsv
2021. október 04. 11:06
Most kicsit visszanéztem arról a rövid KEX időszakról szóló dolgokat. Baksa fantasztikus volt. Nem tudta élete végéig sem, vagy nem akarta tudni, hogy az a szűk 2 év volt a pályafutása csillaga. Muszáj volt elmennie az angyalhangú gyerkőcnek, mert megölték volna. De meg kell említeni, hogy micsoda zenéje volt a KEX-nek! Az eszközeik nem voltak jók, de a zene!
MondottamBocsánat
2021. szeptember 26. 11:00
Sokan bújtak ki a Baksa köpönyegéböl.Könnyü legyen a föld Jancsi!
lofejazagyban
2021. szeptember 26. 09:08
Erdős Péter elvtársai és a 70-es évek komisszárjai Demokratikus Kartában, ma DK (Dobrev Klári néni pártja), zavarták szét őket. (A Hankiss-maszatolásod szánalmas. Hankiss Ágnes annyira felelős a papájáért, mint a Hobo. Nem olvastam, hogy védték volna apjukat, mint a pl. az überdemokrata Bauer. És Vitézy sem lakik Erdős elzabrált rózsadombi villájában. Még a formára sem adtok.)
Gullwing
2021. szeptember 26. 07:51
Béke vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik