Budapesten megtapasztaltam a remény jeleit

2021. szeptember 25. 14:21

A médiát csak az érdekelte, hogy a pápa vajon találkozik-e majd Orbán Viktorral. De az eucharisztikus kongresszus számos ok miatt lenyűgöző volt.

2021. szeptember 25. 14:21
null
Gladden Pappin
Gladden Pappin
First Things

„Az előző hónapokban a média egy kérdés miatt foglalkozott csak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal: hogy a pápa vajon találkozik-e majd Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével (találkozott). Egyébként a NEK, amit szeptember 5-12 között tartottak, kevés figyelmet kapott – leszámítva a helyi médiát és az EWTN-t. Így aztán kevesen tudják, hogy ez volt 21 év után az első eucharisztikus kongresszus, amire ellátogatott egy pápa is. A vasárnapi pápai misén, aminek a nyelve a latin volt és gregorián énekeket is hallgattunk közben, a Szentatya a hívek örömére pár mondatot az igen nehéz magyar nyelven is szólt. Az Andrássy út, a Hősök terére vezető hatalmas sugárút mindenfelé tele volt, amerre a szem ellátott.

A kongresszus számos ok miatt lenyűgöző volt. Emberek százai és ezrei töltötték meg az utakat a misék és körmenetek közben, maszkot ritkán lehetett látni, és az eseményre semmilyen olyasfajta korlátozás nem volt jellemző, amelyek ma Amerikában és mindenhol máshol napi  nehézséget okoznak. 

A magyar katolicizmus sajátosságai egyértelműen kivehetőek voltak, kezdve Angelo Bagnasco nyitó szentmiséjével szeptember 5-én. A szertartás közben reverendák végeláthatatlan tömege borította el a Hősök tere kövét. Hagyományos magyar nép viseletet hordó néptáncosok léptek fel a színpadon – de csak a mise előtt, nem közben. A szentmise a nemzeti hagyományok legszebb elemeit vonultatta fel, de mindazok nélkül a vicces fordulatok nélkül, amelyek rendszerint jellemezni szokták a tömeges liturgiákat. Az oltáron lenyűgöző keresztrelikvia állt. Messziről furcsán hatott, de közelebbről egyértelmű volt, miért: magába foglalta minden magyar szent ereklyéjét a nyilvános szentségimádáshoz. (…)

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Magyarország újjászületésének és hite megmaradásának kinyilvánítása volt. Budapesten előzőleg 1938-ban tartottak eucharisztikus kongresszust – akkor a német katolikusoknak megtiltották a részvételt. Nyolcvanhárom évvel később a magyar katolikusok megnyitották a szívüket az Eucharisztia nyilvános tiszteletét, és nemzeti életük középpontjába helyezték azt – és fogadták a Szentatyát.

Ahogy szombat éjjel leszálltam a Hősök terén, egy középkorú magyar pár megkérdezte, honnan jöttem. Meghallván, hogy az Egyesült Államokból vagyok, és most Budapesten élek, a hölgy köszöntött, és annyit mondott, hogy Magyarország békés hely. A Nyugat imádkozzon, hogy ez így is maradjon.”

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2021. szeptember 26. 13:14
Persze, Brüsszel. Tökéletes jobbágy vagy, amolyan szellemi zsellér.
syphax
2021. szeptember 26. 09:48
A magyar ballibernyákok UGATJÁK a kereszténységet.
Robur
2021. szeptember 25. 22:52
Mi is, amikor visszavettük Budapestet.
Pierre
2021. szeptember 25. 21:39
Bécs új főpályaudvara került annyiba, amennyiért a Mészáros-cégek 6 kilométeren vasutat építenek. Közlekedési szakemberek sem akartak hinni a fülüknek, amikor a Kelenföld és Ferencváros pályaudvar közötti vasúti vágányok bővítését közel 338 milliárdért nyerte el a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Építő Zrt – írja a G7. https://magyarnarancs.hu/belpol/becs-uj-fopalyaudvara-kerult-annyiba-amennyiert-a-meszaros-cegek-6-kilometeren-vasutat-epitenek-242049
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik