Az MNB üdvözli a Moody's döntését

2021. szeptember 25. 07:46

Az átlagos gazdasági növekedés a pandémia után a következő években tartósan 3-4 százalék közötti szinten stabilizálódhat, melyet a magas beruházási ráta támogat.

2021. szeptember 25. 07:46
null

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli a Moody's kedvező értékelését, mellyel Baa3-as szintről Baa2-es szintre javította Magyarország adósbesorolását – közölte a jegybank az MTI-vel a nemzetközi hitelminősítő pénteken éjjel kiadott felminősítése után.

Ahogyan a jegybank korábban már több alkalommal jelezte, Magyarország megérett az újabb felminősítésre, amelyet a koronavírus válság utáni gyors gazdasági helyreállás és a pénzügyi stabilitás megőrzése is indokol - emelte ki az MNB a közleményében. Az adósbesorolás javításában a jegybank szerint fontos tényező volt, hogy a magyar gazdaság 2021 első fél évében sikeresen újraindult.

A GDP gyors helyreállását a fiskális és a monetáris politika is hatékonyan segítette.

A hitelminősítő várakozása szerint az erős középtávú növekedési potenciál a fiskális konszolidációt is támogatni fogja – írták. Hozzátették, hogy a Magyar Nemzeti Bank a törvényi mandátumával összhangban továbbra is minden lehetséges eszközével őrzi az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást, valamint támogatja Magyarország fenntartható növekedését.

A magyar gazdaság ellenálló

Az MNB bízik abban, hogy a hitelminősítők újabb felminősítésekkel ismerik el a magyar gazdaság fundamentumainak érdemi, fenntartható javulását a jövőben. Az MNB álláspontja szerint a hitelminősítő 2020 szeptemberében megítélt pozitív kilátásának felminősítésre váltása időszerű volt. A magyar gazdaság ellenállónak bizonyult a koronavírus válság során, míg a GDP helyreállása nemzetközi összevetésben is a legdinamikusabbak közé tartozik.

Felidézték, hogy a kedvező makrogazdasági folyamatok közül a Moody's a válság után visszatérő erős gazdasági növekedést emelte ki, melyet a fiskális és a monetáris politika is hatékonyan támogatott. Magyarország bruttó államadóssága a tavalyi 80 százalék körüli GDP-arányos szintről idén várhatóan újra csökkenni fog, és a következő években tovább mérséklődhet. A hitelminősítő kiemelte, hogy ezzel Magyarország azon kevés hasonló minősítésű ország között helyezkedik el, mely 2020 és 2023 között

csökkenteni tudja az adósságrátáját.

Az újrainduló gazdasági növekedés mellett az ország államadóssága a hasonló besorolású országok szintjére csökkenhet az elkövetkezendő években. Emellett az államadósság szerkezete is fokozatosan javult az elmúlt évek során, erősödött a belföldi szereplők, azon belül is a lakosság szerepe az államháztartás finanszírozásában. A kamatkiadások bevételekhez mért aránya továbbra is a hasonló besorolású országok szintje alatt van, ami már az idei évtől támogathatja a fiskális konszolidációt.

Tovább javulhat a hitelminősítés

A hitelminősítő szerint az átlagos gazdasági növekedés a pandémia után a következő években tartósan 3-4 százalék közötti szinten stabilizálódhat, melyet a magas beruházási ráta támogat. A Moody's közleményében azt is kiemelte, hogy Magyarország hitelminősítése tovább javulhat, amennyiben hatékonyan sikerül végrehajtani az – MNB által is szorgalmazott – versenyképességjavító intézkedéseket. E kedvező változásokhoz az MNB az inflációs cél fenntartható elérésének irányába tett monetáris politikai lépéseivel, illetve a gazdasági növekedést és az ország külső sérülékenységének csökkentését támogató egyéb programjával aktívan hozzájárult. Ezen intézkedések megalapozták, hogy hazánk

az Európai Unión belül az egyik leggyorsabb gazdasági helyreállást mutatta fel,

és a turbulens globális környezetben sikerült megőrizni a hazai pénzügyi piacok és közvetítőrendszer stabilitását, a vállalati és lakossági hitelezés folyamatos bővülését – írta közleményében a jegybank.

Az MNB pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben is mindhárom nagy hitelminősítő esetében. Az intézmények által kiemelten figyelt tényezők közül a kedvezőbbé váló növekedési kilátások, a külső sérülékenység folyamatos mérséklődése, az államadósság ismételt csökkenése, a fiskális folyamatok konszolidációja, valamint a versenyképesség és a hazai pénzügyi rendszer erősödése egyaránt hozzájárulhat Magyarország hitelminősítésének további javulásához.

(MTI)

(Fotó: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen Budapesten, a Laurus Rendezvényközpontban 2021. szeptember 23-án.MTI/Soós Lajos)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. szeptember 25. 10:26
Kijafaszt érdekli a sorosbérenc hitelminősítőket?
kulalak
2021. szeptember 25. 09:39
Nem érdekelnek a hitelminősítők. Azért dolgozom, mert jó prosperáló országban élni. Mindenkinek szép hétvégét!
olajfa1
2021. szeptember 25. 09:14
' Magyarország bruttó államadóssága a tavalyi 80 százalék körüli GDP-arányos szintről idén várhatóan újra csökkenni fog, és a következő években tovább mérséklődhet. A hitelminősítő kiemelte, hogy ezzel Magyarország azon kevés hasonló minősítésű ország között helyezkedik el, mely 2020 és 2023 között csökkenteni tudja az adósságrátáját.' Szóval... az ál-liberébolsi-fasiszták megint hazudtak reggel éjjel meg este!
flesh ripper
2021. szeptember 25. 08:32
Mit tehet a Moslék? Bűzlik. Pedig annyira ellendrukkolt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik