Zavaros jövő előtt áll a Merkel utáni német külpolitika

2021. szeptember 24. 15:15

Sümeghi Lóránt
Magyar Nemzet
Úgy tűnik, hogy Angela Merkel távozásának híréből a németországi baloldal profitált leginkább.

„Tizenhat évnyi, reálpolitikán alapuló diplomáciai lavírozás és kompromisszumkeresés után elsősorban a német kormány új összetételén múlik az, hogy Németország képes lesz-e folytatni az Angela Merkel által csúcsra járatott Realpolitik alapú külpolitikát. Egy balra tolódó Németország esetében joggal merül fel az a kétely, miszerint az ideológia rovására mehet Németországnak az eddigi pragmatikus viszonya a világ különböző nagyhatalmaival.

A német szövetségi parlamenti választások kapcsán készített legfrissebb felmérések szerint nagyon úgy tűnik, hogy Angela Merkel távozásának híréből a németországi baloldal profitált leginkább: a szocialista SPD 25 százalékon, a jobbközép CDU/CSU 21 százalékon, a mostanra már a balközepet képviselő Zöldek 17 százalékon, a liberális FDP 11 százalékon, a kommunista utódpártként ismert Baloldal pedig 6 százalékon áll. Megjegyzendő, bár a jobboldali populista AfD 11 százalékos támogatottságot élvez, mivel a szervezet politikai karanténban van, egyetlen párt koalíciós terveiben sem szerepel. Mi több, a baloldal előretörését érzékelteti az is, hogy az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz már nemegyszer érzékeltette a kampány során, hogy pártja leginkább a Zöldekkel kormányozna – ami egyébként a Zöldeknek sem lenne ellenére –, mivel mindkét pártban úgy vélik, a CDU/CSU-nak ellenzékben kellene »kipihennie« a kormányon töltött utóbbi 16 év fáradalmait.

Amennyiben e politikai szándékot a választási eredmények is lekövetik, akkor e blokkhoz papíron vagy az FDP („közlekedési lámpa koalíciót” eredményezve), vagy a Baloldal (»vörös-vörös-zöld szövetséget« kialakítva) csatlakozhat. Ez utóbbira bár kevés az esély, érdekes módon sem Scholz, sem pedig Baerbock nem zárta ki a terhelt múltú szervezettel való együttműködést.”

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én azért szurkolok, győzzön a bal-lib és legyen minél szélsőségesebben, szivárványosabban ultrább...
Ezzel bukik meg Németországban a Morgenthau-CIA-Bertelsmann-RTL-világ, amiből létrejön egy sokkal emberibb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés