Zavaros jövő előtt áll a Merkel utáni német külpolitika

2021. szeptember 24. 15:15

Úgy tűnik, hogy Angela Merkel távozásának híréből a németországi baloldal profitált leginkább.

2021. szeptember 24. 15:15
Sümeghi Lóránt
Sümeghi Lóránt
Magyar Nemzet

„Tizenhat évnyi, reálpolitikán alapuló diplomáciai lavírozás és kompromisszumkeresés után elsősorban a német kormány új összetételén múlik az, hogy Németország képes lesz-e folytatni az Angela Merkel által csúcsra járatott Realpolitik alapú külpolitikát. Egy balra tolódó Németország esetében joggal merül fel az a kétely, miszerint az ideológia rovására mehet Németországnak az eddigi pragmatikus viszonya a világ különböző nagyhatalmaival.

A német szövetségi parlamenti választások kapcsán készített legfrissebb felmérések szerint nagyon úgy tűnik, hogy Angela Merkel távozásának híréből a németországi baloldal profitált leginkább: a szocialista SPD 25 százalékon, a jobbközép CDU/CSU 21 százalékon, a mostanra már a balközepet képviselő Zöldek 17 százalékon, a liberális FDP 11 százalékon, a kommunista utódpártként ismert Baloldal pedig 6 százalékon áll. Megjegyzendő, bár a jobboldali populista AfD 11 százalékos támogatottságot élvez, mivel a szervezet politikai karanténban van, egyetlen párt koalíciós terveiben sem szerepel. Mi több, a baloldal előretörését érzékelteti az is, hogy az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz már nemegyszer érzékeltette a kampány során, hogy pártja leginkább a Zöldekkel kormányozna – ami egyébként a Zöldeknek sem lenne ellenére –, mivel mindkét pártban úgy vélik, a CDU/CSU-nak ellenzékben kellene »kipihennie« a kormányon töltött utóbbi 16 év fáradalmait.

Amennyiben e politikai szándékot a választási eredmények is lekövetik, akkor e blokkhoz papíron vagy az FDP („közlekedési lámpa koalíciót” eredményezve), vagy a Baloldal (»vörös-vörös-zöld szövetséget« kialakítva) csatlakozhat. Ez utóbbira bár kevés az esély, érdekes módon sem Scholz, sem pedig Baerbock nem zárta ki a terhelt múltú szervezettel való együttműködést.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2021. szeptember 25. 06:19
Tekintve h a Mutti baloldali politikát csinált a CDUval akik ezt szótlanul turtek, most azok profitalnak akik eleve azt csináltak és nem árulok voltak.
-Zsolt-
2021. szeptember 25. 01:37
Nem volt jó nektek a jobbos "mutti". Nesztek. Itt van a változás.
mediator01
2021. szeptember 25. 00:39
Nem kizárható, hogy Merkel is az USA-ban fog kikötni, mint Gorbacsov. Hacsak előbb le nem lövik.
matekandi
2021. szeptember 24. 20:24
Nem mindegy, melyik beszélő fej nyomja tovább ugyanazt a xart? Ezek mind globalista megvásárolt férgek, a saját népük felszámolásán dolgoznak. Sikeresen. A következő meg folytatja. Ez kell a németeknek, egyék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik