A kongresszus liberalizációval válaszolt a texasi abortusz-szigorításra

2021. szeptember 24. 22:26

Törvényt fogadott el pénteken az amerikai képviselőház a nők művi terhesség-megszakításhoz való jogának védelméről. A törvénytervezetről tartott szavazás bár történelmi jelentőségű, lényegében jelképes volt a demokrata párti többségű testületben, ugyanis a szenátus várhatóan nem fogja elfogadni.

2021. szeptember 24. 22:26
null

„A nők egészségének védelméről” szóló törvényt 218 – kivétel nélkül demokrata párti – képviselő támogatta, míg 210 republikánus és egyetlen demokrata honatya ellenezte. Ez az első alkalom azóta, hogy a legfelsőbb bíróság 1973-ban határozatával országszerte legálissá tette az abortuszt, hogy a kongresszus egyik háza szövetségi törvénybe próbálja foglalni az abortuszhoz való jog védelmét. Eddig még demokrata párti körökben is erősen haboztak, hogy állást foglaljanak az amerikaiakat mélyen megosztó kérdésben.

– mondta Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke közvetlenül a szavazás előtt tartott sajtótájékoztatóján. „És olyan elnökünk is van, aki kész egy ilyen jogszabályt aláírni” – tette hozzá, arra utalva, hogy Joe Biden támogatja a törvényjavaslatot. A képviselőházi elnök kijelentette: örül, hogy elfogadták a törvényjavaslatot, de egyben szomorú is, hogy ide jutottak a „legfelsőbb bíróság szégyenletes döntése” miatt.    

A legmagasabb szintű szövetségi bíróság, amelynek tagjai alaposan lecserélődtek Donald Trump előző elnök idejében, elutasította, hogy megakadályozza a szigorú texasi abortusztörvény szeptember 1-jei hatályba lépését.

A jogszabály a magzati szívhangok megjelenésétől, gyakorlatilag a terhesség hatodik hetétől tiltja a művi terhesség-megszakítást. 

Az eljárási jogokra hivatkozó legfelsőbb bírósági döntést úgy értelmezték, hogy a bíróság rövidesen visszavonhatja az 1973-ban, a Roe v. Wade nevű jogi esetben hozott, azóta is mérföldkőnek számító döntését. Ebben az esetben minden egyes tagállamnak joga lenne betiltani vagy engedélyezni az abortuszt.    

A pénteken a képviselőházban elfogadott törvény ezt a forgatókönyvet kívánja megakadályozni – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. „Az egészségügyi dolgozóknak a jelen törvény garantálja a jogot, hogy művi terhesség-megszakítási szolgáltatásokat végezzenek el a pacienseik részére, a pacienseknek pedig joguk van ilyen szolgáltatásokban részesülni, korlátozás vagy kényszerítés nélkül” – áll a jogszabályban.    

Megvan azonban a kockázata annak, hogy a törvénytervezet elbukik a szenátusban,

ahol az elfogadáshoz legalább tíz republikánus szenátornak kellene azt támogatnia a demokraták mellett. Még a mérsékeltként ismert és az abortuszhoz való jogot támogató Susan Collins maine-i republikánus szenátor is azt közölte: nem fogja megszavazni a törvényjavaslatot, mert az szerinte nem nyúlt elég lehetőséget a művi terhesség-megszakítást erkölcsi vagy vallási okokból ellenző orvosoknak.

(MTI)

Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amerigo
2021. szeptember 25. 16:39
Náncsi Pelusi az amerikai Sipánka. Bár a mi cenzorkánk egy fokkal normálisabb.
Alexis de Tocqueville
2021. szeptember 25. 10:25
Az élet védelme mindennél fontosabb. Azt a nőt, aki abortuszt végez el, ki kell végezni.
zakar zoltán béla
2021. szeptember 25. 10:12
gyilkol az automata
Sincero
2021. szeptember 25. 08:15
Nancy Pelosi ajtaján már a Halál kopogtat. A vén boszorkány, akinek egész életét csak a minden és mindenki iránti undor és utálat töltötte ki, és akinek inkább már a Nagy Találkozásra kellene gondolnia, gyűlöletében még mindig azon töri a fejét, hogyan irthatá ki a legártatlanabbak életét. 'Hogy nem nyílik meg a föld szégyenében egy ilyen "nő" alatt. "Oh, irgalom atyja, ne hagyj el!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik