Napi ötszáz forintos budapesti dugódíjat akar a Levegő Munkacsoport

2021. szeptember 23. 20:28

Rövid idő alatt be lehetne vezetni egy napi 500 forintos úthasználati díjat a Budapest határát befelé átlépő gépjárművekre – írja a Forbes.

2021. szeptember 23. 20:28
null

A Levegő Munkacsoport petíciót indított a dugódíj mellett, mellyel azt szeretnék elérni, hogy a főváros vezetése készíttessen egy megvalósíthatósági tanulmányt a budapesti útdíj bevezetéséről. A szervezet a Forbes.hu-nak juttatott el közleményt az ügy kapcsán. 

Petíciójuk szerint egy napi Budapest-matrica könnyen bevezethető lenne a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. már meglévő rendszerei révén jelentősebb beruházások nélkül. Úgy vélik,

„Budapesten és környékén évente több mint 3000 ember korai halálát és mintegy 3 millió megbetegedést okoz a légszennyezés. A gépjármű-közlekedés okozta környezeti és egészségi károk becslések szerint meghaladhatják az évi 1000 milliárd forintot. Olyan intézkedésre van szükség, amellyel gyors ütemben csökkenthetők ezek a súlyos veszteségek. Az általunk javasolt behajtási díj ilyen intézkedés” – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a Forbes-nak. 

„Egy napi 500 forintos behajtási díj minden bizonnyal érdemben csökkentené Budapest gépjárműforgalmát. Ugyanakkor a tömegközlekedésre sem hárulna elviselhetetlen többletteher., Tovább lehetne javítani a helyzeten, ha megfelelő feltételeket biztosítanak a telekocsizásra” – tette hozzá Vargha Márton, a civil szervezet közlekedési témafelelőse.

Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkek

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mentafiu
2021. szeptember 27. 14:57
Dugó...dugulás mindig csak ez a Budapesti dugók... Van ennél sokkal súlyosabb gond is Budapesten pl a 50-100 éves lakóépületek amikben naponta van dugulás. A duguláselhárító meg nagyon drága és sok megbízhatatlan van... Mi lenne ha ebből az 500ft-ból inkább a budapesti lakóépületeket újítanák fel? Akit érdekel: https://dugulaselharitas-fix-aron.hu/dugulaselharitas-budapest
vemiko
2021. szeptember 25. 08:48
na... a "sötét zöldje" kitalálta a tutit.... :) :) az van kedveseim, hogy bpre dolgozni járnak ám sokan... és nem szórakozni... vagy pihenni.... lásd péntek du. m7/11-es kifele...persze tudom, hogy az ingyen parkoláskor is azért volt káosz mert minden nem bp-i csak azért ment bp-re, meet ingyenes a parkolás..... logikus.... különben meg a nulláson kellene parkolási díjat bevezetni, ha már megint lopni akarnátok.... kedves bolsevik álzöldek...
lll3
2021. szeptember 24. 13:07
Kb. egy liter üzemanyag ára, ami annyi, amennyit a dugóban elpöfög az autója. Na bumm, napi egy literrel megnő az átlagfogyasztás. ez rohadtul nem visszatartó erő, viszont a kasszába napi milliós tétel, amit a 40 rabló (gelgő szagértői) pikk-pakk lenyúlnak. Heheh
olajfa1
2021. szeptember 24. 08:21
A "napi 500 forint" beszedése legalább 1000 forintba kerülne!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik