Üres bolygó

2021. szeptember 22. 10:37

Böszörményi Nagy Gergely
A túlnépesedés miatt ökológiai és humanitárius katasztrófa előtt állunk. Vagy mégsem? Egy kanadai szerzőpáros szerint a valóság ennek épp az ellenkezője. A csökkenő termékenység miatt a 21. század közepétől a népesség csökkenni kezd, és a hanyatlás soha nem ér majd véget.

Tudósok kétszáz éve állítják, hogy civilizációnk – s vele akár a bolygó – pusztulását az elkerülhetetlen túlnépesedés okozza majd. Thomas Malthus már 1798-ban arról értekezett, hogy a gazdasági és kulturális stabilitást a népességnövekedés döntheti romba. 1968-ban Paul Ehrlich adott közre globális éhínséget vizio­náló, a Római Klubot is meg­ihlető jóslatot The Population Bomb (a népesedési bomba) címmel. Lehet, hogy ez az egész csak félreértés? Darrell Bricker, az Ipsos kutatócég vezérigazgatója és John Ibbitson veterán újságíró közös könyvében nem kevesebbet állít, mint hogy a valóság a túlnépesedés szakállas közhelyének szöges ellentéte. „A huszonegyedik század meghatározó eseménye három évtized múlva következik be, amikor a globális népesség csökkenni kezd. Miután a hanyatlás elkezdődik, soha nem ér majd véget.” Igen, jól érti, kedves olvasó – kanadai szerzőpárosunk szerint hamarosan nem túl sokan, hanem túl kevesen leszünk a Homo sapiens fennmaradásához.

A könyv részletesen bemutatja, hogy az emberi történelem során egyszerre volt magas a születési és a halálozási arány, így a Föld népessége sokáig csak lassú ütemben növekedett. 1800 után az élelmiszer-termelési és közegészségügyi innovációk eredményeként a halálozási arány csökkenni kezdett, így a népességnövekedés dinamikussá vált. Ez azonban a közhiedelemmel ellentétben időszakos jelenség. Szintén a tizenkilencedik századtól ugyanis iparosodás s vele szoros összefüggésben urbanizáció kezdődött, ami Bricker és Ibbitson szerint megágyazott a küszöbönálló nagy fordulatnak. A városiasodás, az általánosan elérhetővé váló oktatás és mindenekelőtt a nők rohamosan változó társadalmi szerepének hatására a termékenység nemzedékről nemzedékre, országról országra zuhanni kezd.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés