Sebastião Salgado nyerte a művészetek „Nobel-díját”

2021. szeptember 22. 10:49
A brazil fotográfus „reflektorfénybe emelte a kitelepítetteket és kizsákmányoltakat, a természet szépségét, valamint a világ és lakóinak törékenységét”.

Szeptember 14-én hirdették ki a 2021-es Praemium Imperiale Award – melyre az utóbbi időben Művészeti Nobel-díjként is hivatkoznak – idei négy nyertesét Japánban, ami egyenként 15 millió jen (több mint 41 millió forint) pénzösszeggel jár – írja a Punkt.

A díjazottakat különböző országok nemzetközi tanácsadói által benyújtott nevek közül választja ki a Japán Művészeti Szövetségnek az erre a célra alapított szakbizottsága. A jelenlegi tanácsadók közé tartozik többek között Lamberto Dini, aki Olaszország miniszterelnöke volt 1995 és 1996 között, valamint Chris Patten, az Oxfordi Egyetem kancellárja is.

A Japán Művészeti Szövetség tiszteletbeli védnöke, Hitacsi herceg által átadott díjat Painting (Festmény) kategóriában 2021-ben a brazil fotográfusnak, Sebastião Salgadónak ítélték. A Praemium Imperiale Award képviselői azzal indokolták a döntésüket, hogy Salgado „reflektorfénybe emelte a kitelepítetteket és kizsákmányoltakat, a természet szépségét, valamint a világ és lakóinak törékenységét”.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés