Holland bíróság: nem diszkriminatív az etnikai alapon történő igazoltatás

2021. szeptember 22. 15:50
„Minden alkalommal, amikor visszatérek a hazámba, Hollandiába, megállítanak az etnikai hovatartozásom miatt” – panaszolta a kongói származású férfi.

A holland rendfenntartó szervek továbbra is figyelembe vehetik az etnikai hovatartozást igazoltatáskor, különösen határellenőrzéseknél, ez nem számít diszkriminatív gyakorlatnak – jelentette be döntését egy holland bíróság, miután jogvédő szervezetek és egy afrikai származású holland állampolgár beperelte a rendfenntartó szervezeteket ilyen jellegű eljárás miatt.

Az ügy felperese Mpanzu Bamenga, a baloldali liberális 66-os Demokraták párt képviselője, Eindhoven város volt önkormányzati tanácsosa. A férfi amiatt fordult a bírósághoz június elején, hogy 2018-ban az eindhoveni repülőtéren, egy hivatalos útról hazatérve a hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó KMAR hatóság feltartóztatta azzal az indokkal, hogy

hasonlít egy nigériai pénzcsempészre, aki ellen elfogatóparancs volt érvényben.    

„Minden alkalommal, amikor visszatérek a hazámba, Hollandiába, megállítanak az etnikai hovatartozásom miatt” – panaszolta a kongói származású férfi a helyi sajtónak. Bamengát több jogvédő szervezet, köztük az Amnesty International is, támogatta keresetében.    

A bírói testület elnöke az ítéletben kimondta: „bár nincs egyértelmű meghatározása annak, hogy mi az etnikai hovatartozás, az nagyjából” a külső megjelenést, konkrétan a bőrszint és a fajt jelenti, amely nem változtatható meg.

Ezek a jellemzők okot adhatnak arra, hogy az embereket ellenőrizzék

– tette hozzá. A pervesztes félnek mintegy 2400 euró értékben ki kell fizetnie az perköltségeket. Bamenga elmondta, hogy a bíróság döntése felettébb kiábrándító, és hozzátette: fellebbezést fog benyújtani. Az Európai Unión belül a hivatalos határellenőrzéseket fokozatosan megszüntették, de az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tarthatnak az illetékes hatóságok.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Forrása: Djoudi Hamani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem értem.
A bíróságon felváltva kell elítélni a kék, zöld, lila színű embereket, hogy ne sértődjön senki sem?
A karácsonyi vásárba kamionnal is csak felváltva rohanhatnak a tömegbe a kékek, zöldek, lilák?
És amig a előző nem gyilkolt, addig a többiek várhatnak a sorukra?

És akkor a páros számok után mindig páratlant kell mondani, alany után állítmány jöhet, tárgy még esetleg, de 2 jelző már nem?
Van aki érti ezt duplapluszjól?

A tv-ben meg megy a spanyol határőrök munkája! Miért ne ellenorizhetne egy ország, hogy ki lepbbe a területére?
Olyan vicces ( szomorú), hogy egy kongói beperli a hollandokat:-)))

szoval ha jol ertem a feka bacsi szerint az lenne a halado hogy ha keresnek pl egy eroszaktevo ferfit akkor noket is igazoltasson a rendorseg kulonben diszkriminal?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés