Vulkánkitörés miatt ezreket telepítettek ki a Kanári-szigeteken

2021. szeptember 20. 08:04

Vasárnap délután hatalmas robbanással kezdett hamut, füstöt, lávát és szikladarabokat lövellni a Cumbre Vieja vulkán.

2021. szeptember 20. 08:04
null

Már ötezren kényszerültek elhagyni otthonukat a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén, miután vasárnap délután kitört egy tűzhányó – jelentette az El País című spanyol lap hétfő hajnalban.

A hatóságok nyugalomra szólították fel az embereket

A Canarias 7 tévécsatorna információi szerint a csendőrség által kimenekített emberek között 500 turista is van. Az embereket a sziget déli részén fekvő El Paso térségéből telepítették ki, ahol vasárnap délután tört ki a Cumbre Vieja vulkán. A sziget fölött hatalmas hamufelhő látható,

a tűzoltóság pedig megkezdte a kitörés miatt lángra kapott erdős területek oltását.

A hatóságok elsősorban nyugalomra szólították fel az embereket, mert a kitörés egyelőre nem túl erőteljes. Ennek ellenére vörös riasztást adtak ki, és megkezdődtek a kitelepítések.

La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés

Pedro Sánchez spanyol kormányfő vasárnap elhalasztotta amerikai útját, és a szigetre utazott. A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert

az elmúlt napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett,

arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni. A helyieket figyelmezették, hogy csomagoljanak össze, készítsék össze irataikat és gyógyszereiket, hogy gyorsan indulni tudjanak, ha elrendelik a kitelepítést. A 83 ezer lakosú La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés. Akkor a Teneguía vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.

(MTI)

DESIREE MARTIN / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. szeptember 20. 16:55
A nápolyiak még, akik szeretnek izgalmasan élni. Ha egyszer a Vezúv megint nagyon kitör és Nápoly felé az irányt akkor a városnak annyi. A város menthetetlen.
Fehér Agyar
2021. szeptember 20. 13:32
Akkor most Tóbiásék visszatelepülnek?
villogókékfog
2021. szeptember 20. 11:38
Teneriferől tiszta időben szépen látszik. Oda se megyünk egy darabig, de egyébként sem.
Papamaci1957
2021. szeptember 20. 09:21
Ez az a sziget, amelynek a közepén egy nagy törésvonal húzódik keresztül. A tudósok szerint várható, hogy a sziget fele előbb-utóbb becsúszik az Atlanti-óceánba. No akkor fogja egy 40 m magas cunami elérni Amerika partjait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik