Minszk vízummentességgel és repülőjáratokkal migránsok százezreit szállíthatja Európába

2021. szeptember 20. 16:11
Fehéroroszország felől migránsok százezrei is érkezhetnek a lengyel határhoz, miután Minszk a múlt héten vízummentes forgalom bevezetéséről döntött több közel-keleti és afrikai országgal, és nemzetközivé alakít át egy határhoz közeli repülőteret – jelentette ki a lengyel belügyminiszter hétfőn.

A minszki hatóságok újabb döntései arra vallanak, hogy a fehérorosz határon fennálló válság sok hónapig húzódhat el – fejtette ki Mariusz Kaminski belügyminiszter a lengyel kormányfővel, Mateusz Morawieckivel közösen tartott sajtóértekezleten. Kaminski nemzetközi emberkereskedelem szervezésével vádolta meg Minszket, közölve: múlt héten Fehéroroszország a „menekültek, a jobb életet kereső emberek hatalmas tartalékait jelentő” országok, például Pakisztán, Jordánia, illetve bizonyos afrikai országok esetében vízummentes forgalomról döntött. „

Ez azt jelentheti, hogy emberek tíz- vagy százezreit hozzák el Lengyelország keleti határaihoz”

– tette hozzá. Beszámolt arról is: a lengyel, illetve a litván határhoz is közeli fehéroroszországi város, Grodno (Hrodna) repülőtere Minszk döntésével a nemzetközi járatokat befogadását lehetővé tevő státuszt kapja meg, vagyis közvetlenül a lengyel határnál a migránsokat szállító járatok landolása várható.    

Mateusz Morawiecki elmondta: Varsónak bizonyítékai vannak arra, hogy

a fehérorosz határőrség közreműködésével zajló, Minszkben és Moszkvában koordinált akció keretében szervezett támadás éri a lengyel határokat.

Lengyelország erre a határ fokozott biztosításával fog reagálni – hangsúlyozta. Kaminski bejelentette: a határőrség támogatására újabb ötszáz katonát vezényelnek a határhoz. A lengyel-fehérorosz határt jelenleg nyolcvan kilométeres szakaszon – teljes hosszában 180 kilométer hosszúra tervezett – két és fél méter magas kerítés is védi.    

Morawiecki hangsúlyozta, hogy szükség esetén életet mentenek, segítséget nyújtanak az erre rászoruló, a határon már átlépett migránsoknak, ahogyan a határ menti mocsarakba tévedt, nyolc migránst megmentő akció során történt vasárnap. Megerősítette azt is:

a fehérorosz határ közelében előző nap három illegális bevándorlót találtak holtan, ők lehűlés, kimerülés következtében haltak meg. 

Kaminski szerint az egyik halott két társának vallomása szerint a lengyel határon feltartóztatott csoportjukat a fehérorosz határőrség kétszer is erővel visszafordította, végül Litvánián keresztül jutottak át a lengyelországi erdős területekre.

A férfi kábítószer használatára emlékeztető tüneteket mutatott a halála előtt, korábban a fehérorosz határőröktől egy tablettát kapott „arra az esetre, ha fázna vagy legyengülne”. Ezért ebben az esetben részletes kórbonctani vizsgálatot végeznek – jelentette be a miniszter.  A szeptember 2-án Andrzej Duda lengyel államfő által a fehérorosz határ térségében meghirdetett harmincnapos rendkívüli állapotról Morawiecki elmondta: 7-8 napon belül döntenek ennek esetleges meghosszabbításáról.

(MTI)

Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az biztos, hogy a traktorosok nehezen felejtenek, igen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés