Európa a partvonalon van, és ott is marad

2021. szeptember 18. 13:59

Demkó Attila
Index
A francia düh érthető, hatalmas a hadiipar vesztesége, és jövő évi választások előtt ez a nyilvános megaláztatás rendkívül rosszul jön a sok sebből vérző Emmanuel Macronnak.

„A franciáknak tényleg nem mondták meg előre, hogy Ausztrália felmondja az öt éve kötött, 56 milliárd eurós tengeralattjáró üzletet. A francia nagykövet Canberrában a sajtóból értesült a dologról, Párizs vissza is hívta, ahogy washingtoni nagykövetét is. Ez egy meglehetősen erős üzenet a diplomáciában, ilyesmit olyan rossz viszonyban lévő országok tesznek, mint Oroszország és az USA, Oroszország és Ukrajna. Jelzések persze voltak ausztrál részről, hogy nincs minden rendben, de nem szokás szövetségesek között ennyire hirtelen és keményen eljárni. A francia düh érthető, hatalmas a hadiipar vesztesége, és jövő évi választások előtt ez a nyilvános megaláztatás rendkívül rosszul jön a sok sebből vérző Emmanuel Macronnak.

Mindezt pedig azután tette meg az USA, hogy Afganisztán ügyében még minimálisan sem konzultált európai szövetségeseivel. Az egyik EU kulcsállam védelmi minisztere az amerikai bejelentést megelőző napon találkozott az amerikai védelmi miniszterrel – és az egy szót sem szólt neki, mi készül. Mintha az EU vezető hatalmait, Franciaországot és Németországot leírta volna Washington, és magát az EU-t is, mint fontos partnert és szövetségest. Ez nem jelenti persze a szövetség végét, csak azt, hogy „beárazták” Washingtonban, az EU vezető országai mit tudnak/akarnak Amerikának nyújtani a Kína ellen folytatott új hidegháborúban.

Nos, keveset.

Csinálhatták volna finomabban az amerikaiak a »beárazást-leárazást«, de alapvetően ez a realitás. Az EU országok katonailag gyengék, ráadásul különösen Franciaországot megbízhatatlannak is tartják Washingtonban. Okkal. Míg a briteknek van legalább egy komoly, modern repülőgéphordozójuk, és 2023-ra lesz kettő, addig a franciáknak van egy régebbi, kisebb, gyengébb, a németeknek semmi, a spanyol és olasz hordozók pedig még a franciához képest is jelentéktelenek. Pedig ezek kellenek a globális szerepvállaláshoz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azzal, hogy kiutálták a briteket az EU-ból, az USA számára Európa még inkább leértékelődött.
A G. Soros ügynök által végzett diverzión kívül, amit az elfajzott zsidó Európa megmérgezésével elkövet, az amerikaiakat már nem is nagyon érdekli a kontinens.

Na ja!
A szokásos.
A franciák nem bontják ki az igazság minden szeletét.

,,Nem értik az ausztrálok, min lepődtek meg a franciák
Ausztrália már júniusban jelezte Franciaországnak, hogy felmondhatja a tengeralattjáró-megrendelést, amelyet még 2016-ban kötöttek, ezért nem igazán érti a párizsi sértődést.

A szerződés 12 darab Shortfin Barracuda Block 1A típusú tengeralattjáróról szólt, eredetileg mintegy 31 milliárd euró értékben, amely azonban mára 50 milliárdra nőtt.

Az első aggodalmakat az ausztrálok számára a kiberbiztonság jelentette: a szerződést 2016 áprilisában írták alá, és a DCNS augusztusban elismerte, hogy hackertámadás érte, miután kiszivárgott 22 ezer dokumentum az Indiában gyártott Scorpene tengeralattjárói harci képességeivel kapcsolatban.

Tengeralattjárók nélkül Ausztrália kiszolgáltatott lenne, az első Barracudákat azonban a francia vállalat nem tudja leszállítani 2035 előtt, a teljes megrendelt flotta utolsó darabjait pedig csak a 2050-es években.

A DCNS eredetileg vállalta, hogy a Barracudákat Ausztráliában építi meg, 90 százalékban helyi vállalatok közreműködésével, ami 2800 álláshelyet jelentett volna. Tavalyra azonban a 90 százalékot 60-ra módosították, az idén azonban még ettől is visszatáncoltak, arra hivatkozva, az ausztrál alkatrészek nem érik el az elvárt minőséget.,,
https://www.vg.hu/nemzetkozi-g..

A gond az, az orosznak nem fog megremegni a keze, ha meg kell nyomni a Start gombot.
Van elég területe, ott a visszavágás után is marad orosz.
Kínának van elég embere, a visszavágás után is marad elég.

Az oroszokkal való viszony enyhítése juttatná lélegzethez az EU-t.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés