Nem csökken a migrációs nyomás a lengyel-fehérorosz határon

2021. szeptember 17. 22:45
Újabb destabilizációs próbálkozások várhatók a Lengyelországot és Litvániát Fehéroroszországtól elválasztó határon, hosszú távú konfliktusra kell felkészülni – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken Varsóban, a litván hivatali partnerével, Ingrida Simonytével közös sajtóértekezleten.

A két ország több minisztere részvételével tartott kormányközi konzultációt követő sajtókonferencián Morawiecki úgy értékelte: erősödhetnek a balti országokat és Lengyelországot keletről érő fenyegetések, a térség szomszédságában fennálló politikai helyzet alapján arra lehet következtetni, hogy a fehérorosz határon át érkező migrációs nyomás után „újabb destabilizációs próbálkozások várhatók”.    

osszú távú határ menti konfliktus forgatókönyvére készülünk”

– jelentette ki a lengyel kormányfő, hozzátéve: az illegális bevándorlás elleni határvédelmet a lengyel-litván együttműködés keretében is erősíteni fogják. Közölte: a lengyel hatóságok több mint tízezer, a közel-keleti országokból, mindenekelőtt Irakból, de Szíriából is Fehéroroszországba szállított migránsról tudnak, akiket „a Lukasenka-rezsim a Minszk és Moszkva által ihletett provokációhoz, hibrid támadáshoz” akar felhasználni.    

Morawiecki szembeállította az európai integrációt és a szorosabb fehérorosz-orosz együttműködést,

mely utóbbi – mint fogalmazott – csupán konfliktusok és támadások szításával jár, és a két ország egy állammá egyesítésének irányában halad. Fehéroroszország állampolgárai „a rezsim túszaivá váltak”, a minszki kormányzatot pedig a Kreml ejti túszul – jelentette ki a lengyel kormányfő. Hozzátette: a balti országok és Lengyelország ellen folytatott ellenséges lépések „brutális bosszút jelentenek” azért, hogy ezen államok a tavaly augusztusi fehéroroszországi „nem demokratikus (elnök)választások után egyértelműen a szabad fehérorosz társadalom mellett álltak ki”. Ingrida Simonyte felszólalásában hangsúlyozta:

Litvánia és Lengyelország a Fehéroroszországból kiinduló migrációs nyomásról egy hangon fognak beszélni az Európai Unióban.

„Nem egy meghatározatlan illegális bevándorlásról beszélünk, ki merjük mondani, hogy az uniós tagállamok megosztását célzó hibrid támadást látjuk ebben” – jelentette ki. Litvánia a Fehéroroszországból érkező illegális bevándorlók növekvő száma miatt júliusban az ország egész területén rendkívüli állapotot hirdetett ki, Lengyelország szeptember elején a határmenti sávban vezetett be hasonló intézkedést. A migrációs nyomás megállítása érdekében a két ország határkerítést is épít.

(MTI) 

Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés