Üzbegisztán 1300 tonna humanitárius segélyt küldött Afganisztánnak

2021. szeptember 14. 16:30
Üzbegisztán 1300 tonna humanitárius segélyt, benne lisztet, élelmiszert, létszükségleti cikkeket, gyógyszert és ruhát küldött Afganisztánnak kedden – erről számolt be Zabíhulláh Mudzsáhid, az afganisztáni tálibok ügyvivő kormányának szóvivője.

Az üzbég külügyminisztérium által idézett közleményben Mudzsáhid az afgán nép nevében köszönetet mondott Savkat Mirzijojev üzbég elnöknek a „nagy figyelemért, segítségért és szolidaritásért ezekben a nehéz időkben”, amelyeket az ország átél. A beszámoló szerint a humanitárius segélyszállítmányokat az üzbég-afgán határ közelében található afganisztáni Hajratonban adták át, az eseményen üzbég részről részt vett Iszmatull Irgasev, az üzbég kormány afganisztáni különmegbízottja is.    

Az ENSZ becslései szerint Afganisztánnak több mint 600 millió dollár támogatásra van szüksége csak az év végéig,

hogy elkerülhesse az élelmiszerhiányt és a közszolgáltatások összeomlását. Az élelmiszer-ellátás jelentősen romlott a tálibok hatalomra kerülése óta. Az afganisztáni tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül vonultak be az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború.

(MTI)

Fotó: Aamir QURESHI / AFP

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés