Merkel: Az EU érdeke a Nyugat-Balkán integrálása a közösségbe

2021. szeptember 14. 10:53
A német kancellár sürgette Szerbiát, hogy tegyen lépéseket a jogállamiság, a demokrácia és a pluralizmus felé, valamint rendezze viszonyát Koszovóval.

A nyugat-balkáni országok uniós integrációját szorgalmazta Angela Merkel Belgrádban. A leköszönő német kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, a térségbeli államok előtt még hosszú út áll a teljes jogú tagság elnyeréséig – számolt be az Euronews.

A lap azt írja: a kancellár szerint az EU-nak fontos csatát kell megnyernie a régióban, ahol Oroszország és Kína is, különféle tőkekihelyezések révén növeli befolyását. A szerb államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Merkel úgy fogalmazott: 

„Mi, európaiak, akik már az unió tagjai vagyunk, tartsuk szem előtt, hogy geostratégiai érdekünk befogadni ezeket az országokat az Európai Unióba. És tudjuk, hogy történnek visszalépések, miközben a világ számos más régiójának a hatásai is érvényesülnek itt.”

A német kancellár sürgette Szerbiát, hogy tegyen további lépéseket a jogállamiság, a demokrácia és a pluralizmus felé, valamint rendezze viszonyát Koszovóval. Angela Merkel Belgrádból az albán fővárosba, Tiranába utazik, ahol kedden öt másik nyugat-balkáni vezetővel egyeztet a régió uniós integrációjáról.

Nyitókép: John Macdougall / AFP

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés