Egymillió éven át is lehetett víz a Mars felszínén

2021. szeptember 14. 17:33
A Perseverance marsjáró által a marsi sziklából vett kőzetminta már át is esett egy gyors elemzésen – számolt be a HVG.

A Perseverance marsjárónak nemrég sikerült begyűjtenie első kőzetmintáit a Mars felszínéről. Azóta újabb lyukat is fúrtak a tudósok egy sziklába, és a szakemberek úgy vélik „jó döntés volt a kutatás helyszínéül a Jezero-krátert választani” – írta a HVG. 

A Perseverance fedélzetén levő néhány műszer által nyújtott eredményekből úgy tűnik, hogy a térségben hosszú időn át jelen volt a víz.

Ez akár egymillió évet is jelenthet, tehát a bolygó felszínén kellően stabil volt a víz ahhoz, hogy a mikroszkopikus élet meg tudjon telepedni benne. Olyan sókat is detektáltak a kőzetben, amelyek akkor képződhettek, amikor a víz átfolyt a sziklán, így a tudósok abban bíznak, hogy ezek a sók a korai élet nyomait is megőrizhették. Egyelőre csupán egyetlen sziklából tudott mintát venni a marsjáró és biztosat csak abban az esetben lehet majd mondani, ha ezek a minták visszatérnek a Földre, erre viszont még hosszú éveket kell várni – zárul a beszámoló.

Fotó: Handout / AFP / JPL / Caltech / NASA

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kicsit izzadtságszagú már, hogy folyamatosan arra keresnek bizonyítékot, az élet nem unikális, hanem univerzális, és kizárólag pár nem túl ritka körülmény kooncidenciája szükséges hozzá.
Eddig sikertelenül. Meglátjuk.
Amúgy Gribbin írt egy zseniális könyvet a Fermi-paradoxonról: Egyedül vagyunk?

A mandi a HVG-től vette át a cikket, az eredeti amerikai publikációban nem írnak millió évet- ami qrvára nem elég az élet kialakulására. Valójában egymilliárd évről van szó, ha az ember figyelmesen olvassa az eredetit. Érdekes különben, hogy az átlagember mennyire nem érzékeny a millió-milliárd különbségre...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés