A Szentatya figyelmes szeretettel és derűvel volt velünk

2021. szeptember 14. 10:38

Martos Levente Balázs
Magyar Kurír
Van benne egy nagyon mély összeszedettség, komolyság, ugyanakkor derű is.

„– Milyen hangulatban teltek a találkozások, amelyeken a Szentatya részt vett?

– Végig megőrzött egyfajta derűt és békét. Mindig látható volt ez, különösen, amikor gyerekekkel találkozott, és megáldotta őket, de szívesen találkozott mindenkivel, és odafigyelt az emberekre. Amikor fontos állami vagy egyházi vezetőkkel találkozott, igyekezett belső összeszedettséggel jelen lenni, megfontolni a szavait, ugyanakkor szeretettel megnyilatkozni, valamint a számára fontos ügyeket újra és újra képviselni.

Nagyon kedves volt az a pillanat, amikor a reptéren, már a búcsúzáskor az önkéntesek felálltak a vörös szőnyeg két oldalán, és a pápa váratlanul megállt, és azt mondta: »Nem értem, miért álltok így, kétoldalt… Az egyik oldalon vannak a rosszak, a másikon a jók?« És ez nagy derűt keltett az önkéntesek körében. Majd amikor már felment a Szentatya a lépcsőre, az ujjával mutatva még egyszer »visszautalt« a két oldalra, és ezzel újra megnevettette a jelenlévőket. Ez jól kifejezte azt az alapvető békét és derűt, ami végig érződött Ferenc pápán.

Tehát egyrészt van benne egy nagyon mély összeszedettség, komolyság, ugyanakkor derű is, amit szívesen megmutat, akár játékos formában is.

– Mit jelentett az Ön számára, hogy közvetlenül segíthette a pápát az itt-tartózkodása alatt?

– Láttam már korábban, hogy milyen bizalommal vannak iránta a munkatársai. Amikor Rómában meglátogatta a Pápai Biblikus Bizottságot, a titkár őszinte tisztelettel, ugyanakkor egyfajta bensőséges szeretettel beszélgetett vele. És ez segített feloldani bennem most azt a fajta kettősséget, hogy ő egyszerre egy Isten közelében élő ember, Krisztus földi helytartója, az Egyház vezetője, ugyanakkor egy olyan valaki, aki valóban szeretettel, türelemmel, figyelemmel, békével szólítja meg azt, aki ott van mellette. És most éppen én is az egyike voltam ezen embereknek.”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés