A brüsszeli biztosok szerint a járvány kezdte ki a demokráciát Európában

2021. szeptember 14. 15:57
A koronavírus-járvány próbára tette az uniós állampolgárok bizalmát az őket szolgálni hivatott demokratikus intézményekben, miközben egyre több fenyegetés éri az újságírókat, fokozódott az erőszak és a politikai megosztottság – írta Josep Borrell, az EU kül-, és biztonságpolitikáért felelős főképviselője és Dubravka Suica, az Európai Bizottság alelnöke a demokrácia világnapja alkalmából közzétett közleményében.

Mint írták, olyan közös erőfeszítésekre van szükség, amelyek előmozdítják a szabad és tisztességes választásokat, a jogállamiságot és a médiapluralizmust, mivel ezek alapkövetelmények ahhoz, hogy minden polgár szabadnak és erősnek érezze magát. Felhívták a figyelmet: harcolni kell a félretájékoztatás ellen, egyre több lehetőséget kell teremteni az emberek bevonására a döntéshozatali folyamatokba.

A biztosok emlékeztettek arra, hogy világszerte növelik a pénzügyi és politikai támogatást azok számára, akik előmozdítják a demokratikus részvételt, biztosítják az intézményi fékeket és ellensúlyokat, és felelősségre vonják a döntéshozókat.

Rámutattak: a Bizottság európai demokráciáról szóló cselekvési terve konkrét intézkedéseket határoz meg e területeken. Az uniós tisztségviselők bejelentették, hogy jövőre úgynevezett „uniós részvételi platformot” indítanak a fiatalok és a gyermekek társadalmi részvételének növelésére. Hozzátették, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében meghallgatják a demokrácia megerősítésére tett ajánlásokat. „Megerősítjük elkötelezettségünket, hogy egészségesebb, erősebb és igazságosabb társadalmakat építünk, amelyek mindenkit befogadnak, tiszteletben tartanak, védelmeznek és jogokat biztosítanak” – fogalmazott közleményében Josep Borrell és Dubravka Suica.

(MTI)

Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez is bevándorlókat akár. Aztán csodálkozik, hogy a bizalom fogy. Persze nem ők a hibásak, hanem a járvány.
Ez egyre rosszabb. Nincs remény.

"Akik felelősségre vonják a döntéshozókat?
A demokratikusan választott vezetőket?"
Ezek neve: terroristák, Sorosra láncoltan, NGO-knak álcázva.
Ezeknek nyomja a pénzt a demokratikus EU.
Egyre közelebb a felbomláshoz..., a végeredmény egyszerűen nem lehet más.

Valakik úgy döntöttek, hogy Európában van hely, hisz fogy a népesség......
Ha az uniónak lenne magához való esze, a migrációra költött pénzt a demográfia fejlesztésére fordítaná. De a demográfiát szóba sem hozzák.

Az USA is küzd a bevándorlókkal.
Ha kibővítjük a kérdést, nagy többségében fehérek által lakott területekre özönlenek a migránsok......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés