Az EU után Teherán is bírálta az új tálib kormány összetételét

2021. szeptember 13. 13:10
Iránban több mint hárommillió afgán menekült él, és sokan attól tartanak, hogy a tálibok ismételt hatalomra kerülése miatt ez a szám nőni fog.

Az új kabuli kormány összetételét bírálta az iráni kormányszóvivő hétfőn teheráni sajtótájékoztatóján, és arra szólította fel az afganisztáni tálibokat, tegyék sokszínűbbé a kabinetet.

„Az afgán átmeneti kormány egészen nyilvánvalóan nem olyan összetételű, amire a nemzetközi közösség és Teherán várt” – szögezte le Szaid Hatibzadeh, aki egyébként már augusztus végén felszólította az afgán népcsoportokat, dolgozzanak ki egy mindegyikőjük számára elfogadható összetételű kormányt.

Augusztus közepi hatalomátvételüket követően a tálibok a múlt hét kedden jelentették be átmeneti kormányuk megalakulását, amelyben a miniszteri tárcákat kivétel nélkül a radikálisok – többnyire a pastu népcsoportból kikerülő – emberei kapták. A kabinet néhány tagja már a tálibok korábbi, Afganisztánt 1996-tól 2001-ig ellenőrző kormányában is helyet kapott.

Teherán bírálta a  Pandzsír-völgy elleni offenzívát

A síita Iránnak – amelynek 900 kilométeres közös határa van Afganisztánnal – nem volt felhőtlen a viszonya a tálibokkal 1996 és 2001 között, egyebek között azért sem, mert a radikálisok az iszlám egy, a síita muszlimokat hátrányosan megkülönböztető politikát folytattak.

Jóllehet Teherán és a tálibok között az elmúlt hónapokban párbeszéd indult, az iszlám köztársaság szeptember elején élesen elítélte a tálibok Pandzsír-völgy elleni offenzíváját. Iránban több mint hárommillió afgán menekült él, és sokan attól tartanak, hogy a tálibok ismételt hatalomra kerülése miatt ez a szám nőni fog.

(MTI)

Fotó: Sayed Khodaiberdi Sadat / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés