Ez a vita csak ellenzéki szépségverseny volt

2021. szeptember 13. 8:28

Török Gábor
Index
Nem is egymással mérkőztek, hanem a saját pozícionálásukkal, imázsukkal foglalkoztak.

„Politikusi beszédeket vagy vitákat kommentálni az egyik legnehezebb elemzői feladat. Persze, csak akkor, ha nem azt akarod mondani, amit a politikai megbízód vagy a saját vágyad diktál, hanem valóban az érdekel, hogy mindez miként hathatott a választókra, segített vagy ártott inkább. Engem általában ez foglalkoztat, ezért is vagyok ilyenkor a szokásosnál is jobban gondban. 

A »ki nyerte a vitát?« kérdésre a legjobb válaszokat nyilván nem az elemzők, hanem a vitákat követő korrekt felmérések adhatnak. Valójában azonban a dolog ennél is egyszerűbb: az nyert, aki végül majd nyer. Nem sok értelme van azt mondani, hogy a vitában amúgy baromi jó voltam, de aztán a meccs elment: a vita egy fontos epizód a nagy küzdelemben, és az szerepel jól, aki nem az aktuális vitát akarja megnyerni, hanem a vitában való szereplést egy lehetőségként fogja fel arra, hogy az eddigi és a jövőbeli erőfeszítéseit segítse. Ha innen nézzük, szerencsére már van némi segítségünk az elemzéshez is.

A vasárnap esti előválasztási vita egy különleges műfaj volt. Aki látott már ilyet az előválasztások őshazájából, az Egyesült Államokból, vagy mondjuk néhány hasonló európai kísérletet, az tudja, hogy a kampány ezen szakaszában a belpolitikai frontvonal azonos oldalán álló jelöltek is képesek lehetnek élesen ütközni. Amerikában nem ritkák a vérre menő előválasztási viták, brutális sértegetésekkel és a gyenge pontok közvetlen támadásával – ott ugyanis a közélet megszokta, beárazta ezt, így nem gyengíti a résztvevőket, ha pár hónap múlva már kéz a kézben küzdenek majd az ellentáborral. Nálunk láthatóan egyelőre teljesen más a helyzet: a résztvevők – saját szempontjukból helyesen – úgy ítélték meg, hogy csak egy korlátozott hadviselést bír el a magyar közélet, a támogatóik nem díjaznák a konfrontációt. a kormányoldal pedig minden élesebb vitát – a saját szempontjából szintén helyesen – azonnal az együttműködés széteséseként prezentálna.

Így aztán a közel kétórás vitában érdemi, közvetlen ellentét alig-alig alakult ki, az egész inkább hasonlított egy szépségversenyre, mint politikai vitára. A főszereplők többször is felvonultak, mindenki igyekezett az előnyösebb oldalát megmutatni, amint a kamera rájuk szegeződött, szinte mindig ugyanazt hangsúlyozta, ugyanazt erősítette. Látszólag tehát nem is egymással mérkőztek, hanem a saját pozícionálásukkal, imázsukkal foglalkoztak.

Jakab Péter az őszinte és kemény srác, a nép egyszerű fia, a kisemberek védelmezője szerepét vitte most is, ahogy minden kampányeseményén már egy jó ideje. Márki-Zay Péter a kakukktojás szerepét választotta, ahol lehetett, igyekezett más lenni, másképp beszélni, mint a többiek. Karácsony Gergely neve mellé már akkor leírtam a papíromra, hogy »közös nevező«, amikor még nem is hallottam az utolsó egy perces monológját, amelyben körülbelül ötször ki is mondta ezt. Fekete-Győr András az új fiú szerepét adta elő, így nem volt az sem meglepő, hogy leginkább ő vállalkozott nyílt támadásokra. Dobrev Klára pedig a hozzáértő, a tapasztalt politikus képét színezte minden megszólalásában.”

Nyitókép: Youtube

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval, zajlik a "választási" paródia...

Nekm úgy jön le az ellenzéki farokméregetés, hogy az alábbiak közül lehet választani:
- egy kedves gyilkos unokája, a nagypapának a leghíresebb tevékenysége annak a Nagy Imrének a felakasztatása volt, akit az unoka kedves férje, a volt miniszterelnök politikai kulturális elődnek tart, miközben a jelölt unoka a férje nyomdokaiban jár, bevallottan. Tehát most Nagy Imrét fel kellett akasztani, vagy piedesztára emelni, erre nem kaptunk soha választ, pedig a jövő szempontjából ugyancsak érdekes lenne a válasz. Mármint hogy mit tesz majd ez a kurva erős ávos hálózat.
- egy parizerzabálással népszerűséget hajhászó senki, akiról látszik hogy semmilyen ambicíója nincs a gyors pénzkereseten túl, a kis segg hálózatával.
- egy láthatóan pszichopata polgármester, aki megbízást teljesít, viszont még kis hálózata sincsen. Támogatottsága sem.
- egy láthatóan teljesen alkalmatlan, fogalmatlan főpolgármester, akit minden zuglói munkatársa utált, mert gerinctelen is, akit a nagy hálózat kizárólag azért használ, mert képernyőképes, azonban semmihez, soha nem volt szakmai komptenciája, viszont képes arra, hogy a zugló parkolási maffia miatti vitát úgy nézze végig, mint aki ott sem volt, holott akkor ő volt a zuglói polgármester.
- egy olyan pártvezér, aki egyetlen versenyt lesz képes életében megnyerni, hogy hülyébb, mint a Fekete-Győr András, pedig ez egy teljesen nonszensz verseny. A globális hálózatának szerintem tele lehet a tőke ezzel a buta emberrel, meg a hasonlóan ostoba, de annál agilisabb hölgyekkel körülötte.

Szóval barátaim, ez a választék. Az egyetlen kultúrembernek ellenzéki oldalon nem jött össze a 20000 ajánlás. :-)

De kurva jó, hogy nem vagyok ellenzéki szavazó, mert nagy bajban lennék.

Tehát igaza van ennek a fideszes kommntelő faszinak, aki mindenhova odaírja a Mandin, hogy Magyarországon tulajodnképen az ellenzéket kellene elküldeni a 3,14csába.

Vagy ezek arra várnak, hogy normális ellenzéket is Orbán kalapáljon össze Magyarországon, saját maga ellen?

Válaszok:
Agnieszka | 2021. szeptember 13. 12:02

Ez olyan, mintha valakit, mondjuk egy gyereket is sokat visznek autóval. Aztán a gyerek egyszer csak autót akar vezetni, hiszen sokszor látta már, hogy kell.

Elég fura, h. ez a szedett-vedett, gátlástalan, agresszív, közönséges gondolkodású és beszédmódú csürhe a választók csaknem felének bizalmát bírja.

Még van idő és remélhetőleg sokan rájönnek, mennyit érnek, mi várható tőlük.

Torkig vagyok a lopás-korrupció mantrával, itt annyi minden épült, gazdagodott, szépült az ország, h. azt össze sem lehet hasonlítani az MSZP-SZDSZ koalíciók "tiszta kezű" kormányzásának máig ható "eredményeivel".

Válaszok:
packó | 2021. szeptember 13. 14:19

Szerintem csak arról lehet szó, hogy a többségnél kb. úgy jön le, mint a reklámban a mosópor, vagyis hogy melyikről hiszi el, hogy jobban mos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés