Egy kassai cigánytelepre is ellátogat Ferenc pápa (VIDEÓ)

2021. szeptember 11. 19:42
A katolikus egyházfő ellátogat Kassa egyik legszegényebb, és legrosszabb hírű cigányok lakta városrészébe.

Ellátogat a hírhedt kassai cigánytelepre Szlovákiában tett látogatása alatt Ferenc pápa – számolt be az Euronews. A portál cikkében úgy fogalmaz, „Kassa egyik legszegényebb, és legrosszabb hírű városrészét is felkeresi háromnapos szlovákiai látogatása során Ferenc pápa, hogy találkozzon Európa egyik leghátrányosabb közösségének tagjaival. A Lunik IX nevű kerületet lepusztult, sokszor víz, villany és fűtés nélküli épületeit szinte kizárólag romák lakják.”

Nagyon nagy megtiszteltetés ez az itt élő emberek számára. Ferenc pápa azért jön ide, hogy köszöntse az itt élő cigányokat. A pápa híres arról, hogy felkeres marginalizált közösségeket, ezért még több okunk van tisztelni őt – mondta a városrész polgármestere, Marcel Sana. A kerületnek egész Szlovákiban rossz híre van, aki teheti elkerüli a városrészt. A pápa látogatása éppen ezért üzenet a többségi társadalomnak is.

Mindenki attól fél, hogy itt a Lunik IX-ben farkasok falják fel, de itt nincsenek farkasok, csak emberek 

– mondta egy helyi nő. Az Euronews szerint, a romák régóta szenvednek a rasszizmus és a diszkrimináció miatt Szlovákiában és Kelet-Közép-Európa más országaiban. A Lunik IX-ben élők azt remélik, hogy a pápalátogatás javít kicsit a helyzetükön.

Az Euronews riportja:

(Euronews)

Borítókép: Ferenc pápa mobiltelefonon beszél heti általános audienciája előtt a Vatikán VI. Pál pápa termében 2021. augusztus 11-én.MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szent II. János Pál pápa többször is meghívta a Vatikánba a magyarországi cigányokat. Szentmisét mutatott be nekik és elbeszélgetett velük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés