Szobafogságot kapott a Pussy Riot énekesnője

2021. szeptember 10. 19:55
Mozgásszabadságának egy évi korlátozásával sújtotta Marija Aljohinát, a Pussy Riot orosz feminista punkzenekar tagját pénteken a moszkvai Preobrazsenszkoje kerületi bíróság azon a címen, hogy Aljohina megsértette a járványügyi előírásokat, amikor részt vett egy hatóságilag nem engedélyezett fővárosi tüntetésen.

Danyijil Berman, Aljohina védője újságíróknak elmondta, hogy fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen. „Nyilvánvaló, hogy védencem számára csakis az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) születhet pozitív döntés” – mondta. Berman rámutatott: mivel a rendszer úgy van kialakítva, hogy előbb ki kell meríteni az összes hazai jogorvoslati lehetőséget, fellebbezést nyújtanak be.    

Az ügyész a tárgyalás során két év mozgásszabadság-korlátozás kiszabását kérte a vádlottra.    

A moszkvai Preobrazsenszkoje kerületi bíróság Aljohinát az egészségügyi előírások megsértésére való felbujtásban találta bűnösnek, ezért egy év mozgásszabadság-korlátozással sújtotta. Ennek értelmében Aljohina este 10 és hajnali 6 óra között nem hagyhatja el állandó lakhelyét, nem költözhet el, nem válthat munkahelyet vagy iskolát az illetékes állami szerv engedélye nélkül, nem hagyhatja el Moszkvát, és nem vehet részt tömeg- és egyéb rendezvényeken, illetve havonta kétszer meg kell jelennie a mozgásszabadság korlátozásával sújtott személyek büntetés-végrehajtásának felügyeletére szakosodott állami szervnél.    

Moszkvában az elmúlt hetekben mozgáskorlátozással sújtották többek között Alekszej Navalnij ellenzéki vezető munkatársát,

Ljubov Szobol ügyvédnőt és Kira Jarmist, Navalnij sajtótitkárát, illetve Navalnij öccsét, Oleget, igaz, az ő büntetésének végrehajtását felfüggesztették. Őket szintén azon jogcímen ítélték el, hogy megsértették a járványügyi előírásokat egy januári, nem engedélyezett moszkvai tüntetés során, amelyen Navalnij szabadon bocsátását követelték. Az ellenzék szerint a bíróság önkényes ítéleteket hozott, amelyek célja, hogy a szeptember 17-19-én megtartandó parlamenti választások előtt ellehetetlenítsék a kormányzó Egységes Oroszország párt ellenfeleit.

(MTI)

Fotó: Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés