Ha most játszana, letérdelne az egykori magyar válogatott focista

2021. szeptember 10. 16:58
„Nem kényszerítenék térdelésre senkit, de azt el kell fogadni, ha a világ efelé halad, felesleges fekete pontokat gyűjtögetni emiatt” – nyilatkozta Thomas Sowunmi, a magyar válogatott első fekete játékosa.

Sok helyen még nem tudnak túllépni a magyar válogatott múlt heti meccsén, amikor a Puskás Aréna közönsége kifütyülte a térdelő angol játékosokat, a magyar keménymag egy része pedig megdobálta a gólt szerző, majd a B-közép előtt ünneplő Raheem Sterlinget.

Összeségében kellemes benyomások

A nyugati fősodratú sajtó nagyobb része rasszizmusról írt, az egyik brit lap Anglia-Rasszisták 4-0 címmel tudósított a mérkőzésről. A meccs másnapján Schmidt Mária nyílt levelet írt Boris Johnson angol kormányfőnek, a hét elején pedig a Telex egész cikket szentelt annak,

miért kellett volna térdelnie a magyar játékosoknak.

A portál ma is foglalkozott a témával, ezúttal a magyar válogatott első fekete játékosát, Thomas Sowunmit szólaltatták meg. A nigériai származású labdarúgó ott volt az angolok ellen a nézőtéren, a szurkolótáborról összességében kellemes benyomásokat szerzett a 90 perc alatt. „Elszomorodott, amikor látta, hogy Raheem Sterlinget dobálták, és a fotón látható gyűlölettel teli arcoktól is” – olvasható a Telex cikkében.

Reméli, utólag elgondolkodnak az ultrák

Olyan szívesen feltenném a kérdést ezeknek az uraknak: miért? Miért gyűlöltök? Remélem, utólag elgondolkodtak, miért így engedték ki a gőzt. Rossz érzéssel töltött el, amikor már akkor fütyülték, ha a labdához ért, holott ennek nem volt előzménye, nem provokált senkit” – jelentette ki Sowunmi. „Azt sem értem, miért nem kaphatja meg a tiszteletet egy csapat, amikor letérdel, és miért kell fütyülni. Ha most lennék válogatott futballista, én is letérdelnék. Együttérzésből.

Nem mindegy, hogy az asztal melyik részén ülünk” – tette hozzá.

Átmentem azon, amikor a boltban utánam jöttek, és azt figyelték, nem tűnik-e valami. Nem tudták megmagyarázni, miért néznek meg jobban, mint másokat. Dél-Amerikából jöttünk haza, a magyar válogatott melegítőjében voltam, a német határőr engem szúrt ki ellenőrzésre. Maté tea volt nálam, a csomag legtetején, ő a kábítószert kereste. A csapat mellém állt, de akkor is kiemeltek közülük. Nem kényszerítenék térdelésre senkit, de azt el kell fogadni, ha a világ efelé halad, felesleges fekete pontokat gyűjtögetni emiatt.

Magyarország soknemzetiségű ország, csak nézzük meg a középpályánkat: Schön, Kleinheisler, Schäfer. Korábban soknemzetiségű volt a futball, a Kárpát-medence egy nagy olvasztótégely, van itt porosztól oroszig mindenki, ezért olyan tehetséges nemzet a miénk, ezért szépek a magyar nők. Nem tudom, hány olyan magyar van, akinek a felmenői között csak magyarok szerepelnek. Ezért érthetetlen ez az utálatvágy, mert ugyanolyanok vagyunk, csak külsőleg különbözünk” – indokol az egykori válogatotott focista.

Nyitókép: MTI Fotó, Beliczay László

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most először hangzott el, hogy a világ a kényszertérdeltetés felé halad.
Még a végén visszasírunk egy sztálinista diktatúrát, ahol térdeltetés nem volt.

Meghasonlott félvér. Olvastam vele egy interjut, Nigériában ahol vagy 10 évig élt gyerekkorában fehérnek tartották és cukkolták, amikor az édesanyjával eljött Magyarországra itt meg feketének, a cikizés maradt.

https://en.wikipedia.org/wiki/..

Ez a pofa megfeketedett. Én még játékos korából emlékszem rá, fekete apa - magyar anya, az eredmény egy erősebb tejeskávé szín.

Végletes bőrszín, szemferdeség stb. szerinti megosztás felé halad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés