Ezerötszáz év után újra lóversenyt tartanak a Circus Maximusban

2021. szeptember 10. 20:14
Az utolsó kocsiversenyt 549-ben tartották.

Az ókor óta először rendeznek lóversenyt Róma szívében, a Circus Maximus hatalmas arénájában. A hétvégén és szeptember 16-18. között tartják a világ legnevesebb díjugratóinak versenyét, a Global Champions Tourt.    

„Kétezer év után térnek vissza a lovasok Circus Maximusba. Megtiszteltetésnek érezzük, hogy ezen a helyen rendezhetjük az eseményt. Nagy jelentőségű, hogy az arénában ilyen gyönyörű és rangos versenyt láthatunk vendégül” – mondta Virginia Raggi polgármester az eseményt bemutató sajtótájékoztatón. „Sokat dolgoztunk a műemlékvédelmi hatósággal együtt, hogy a versenyt az UNESCO-világörökség részének számító műemlékben rendezhessük” – tette hozzá a La Repubblica szerint.    

Róma polgármestere a lovassportok F1-ének nevezte a versenyt, amelyen 20 ország 101 sportolója és több mint 200 ló vesz részt.

A nemzetközi versenysorozatot 2006 óta rendezik meg. A Circus Maximus, Róma egyik legfontosabb történelmi helyszíne az ókorban akár 250 ezer embernek is helyet biztosított. A város polgárai itt szerettek leginkább kocsiversenyeket nézni. Miután 1500 évvel ezelőtt a keleti gótok megszállták Rómát, hagyták, hogy az óriási építmény pusztulásnak induljon. Az utolsó kocsiversenyt 549-ben tartották. Már régóta nem számít fontos ókori műemléknek a Circus Maximus, hétvégén főleg a kocogók használják. Gyakran választják koncertek és tömegdemonstrációk színhelyéül.

(MTI)

Fotó: Vincenzo PINTO / AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés