Calais kikötőváros képviselője szerint semmi sem állíthatja meg a migránsokat

2021. szeptember 9. 7:41
Boris Johnson szerint Nagy-Britannia rá van utalva Franciaországra az illegális migráció elleni küzdelemben.

„Nagyban függünk attól, mit tesznek a franciák. Ennek ellenére minden lehetséges, rendelkezésünkre álló taktikát bevetünk, megakadályozva ezzel a migránsok átkelését a La Manche-csatornán” – fogalmazott a brit miniszterelnök a londoni parlamentben tartott beszédében. A kedvező időjárási viszonyok miatt

az utóbbi napokban ismét megnőtt az átkelési próbálkozások száma a forgalmas vízi úton Franciaország és Nagy-Britannia között.

Csak hétfőn 785 migráns kelt át kis csónakokkal a brit belügyminisztérium szerint. A napi rekord augusztusban volt, amikor 828 illegális bevándorlót számláltak. A BBC brit közszolgálati média összesítése szerint

az év eleje óta több mint 13 ezer illegális migráns érkezett ezen az útvonalon az Egyesült Királyságba.

Megkettőzik a francia partoknál járőröző rendőrök számát

Priti Patel brit belügyminiszter szerdán egyeztetett a migrációs kérdésről francia hivatali partnerével, Gérald Darmaninnal a G7-országok belügyminiszterei londoni tanácskozásának keretében. Az év elején London és Párizs bejelentette, hogy megállapodást ért el, miszerint megkettőzik a francia partoknál járőröző rendőrök számát. Az egyezség értelmében

a brit kormány 54 millió fonttal (22 milliárd forint) támogatja a francia hatóságok illegális migráció elleni erőfeszítéseit.

Sajtóértesülések szerint Patel azt fontolgatja, hogy nem utalja át a Franciaországnak ígért forrásokat, amennyiben nem csökken a Nagy-Britanniába tartó migránsok száma. Egy francia politikus szerint nem lehet megakadályozni a migránsok átkelését, mivel a rendőrség egyszerűen képtelen Franciaország teljes partvonalát ellenőrizni.

Nincs elég rendőr a hosszú partszakaszra

„Semmi sem állíthatja meg őket” – szögezte le BBC Radio 4 Today című műsorában Pierre-Henri Dumont, Calais kikötőváros képviselője a francia nemzetgyűlésben.  „Az a tény, hogy 300-400 kilométer partvidéket kell megfigyelnünk éjjel-nappal, és a part hosszúsága miatt szinte lehetetlen minden száz méterre kiállítani egy rendőrt” – jelentette ki Dumont.

Mint mondta, a melegebb időjárás a fő oka az átkelések sokaságának, de számos egyéb ok is van, amelyet szerinte kezelni kell. A többi között azzal érvelt, hogy a migránsok nagyobb valószínűséggel beszélnek angolul és könnyebb munkát találniuk Nagy-Britanniában annak ellenére, hogy illegálisan tartózkodnak az országban.

„Egyre több járőrünk van. A brit kormány által Franciaországnak ígért források a járőrök számát hivatottak fenntartani, amelyeket néhány hete meg is kettőztünk” – tette hozzá Dumont.

(MTI)

Nyitókép: Alberto Pizzoli / AFP

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Calais kikötőváros képviselője szerint semmi sem állíthatja meg a migránsokat."

De van.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2021. szeptember 9. 11:25

Álprobléma. Nem létezik. Fideszes figyelemelterelés.

"minden lehetséges, rendelkezésünkre álló taktikát bevetünk, megakadályozva ezzel a migránsok átkelését a La Manche-csatornán”
Láttuk a taktikátokat, baromi elrettentő, brrr...
A térdeléseteket, ha meglátják, a migráns azon nyomban olyan hátraarcot csinál, hogy Buckinghamtól Downing 10-ig fehér britek koponyájával lesz kirakva a járda két oldala...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés