A nemzethez tartozásunkat örökségként kapjuk – Erdő Péter a Mandinernek

2021. szeptember 9. 11:07
Exkluzív interjút adott a Mandiner hetilapnak a Nemzetközi eucharisztikus kongresszus alkalmából Erdő Péter bíboros. Az Esztergom-budapesti érsek Jézus házasságról szóló tanításáról, a keresztény vallásról és a hazánkba érkező Ferenc pápáról is beszélt lapunknak.

A budapesti rendezésű katolikus világtalálkozóról Erdő Péter elmondta: az esemény egyszerre szól a hívő közösségnek és alkalom az evangelizációra is. „Hitünkről szeretnénk tanúságot tenni, egyben párbeszédre hívni a körülöttünk lévő világot. A kongresszus meghívás: azzal, hogy a hívő közösség kilép a templomból, áldás kíván lenni a világ számára.”

„Minden forrásom belőled fakad”

A kongresszus jelmondata: „Minden forrásom belőled fakad”, azt sugallja, hogy az eucharisztia, amelyben Jézus jelen van, egyben az egész egyház missziójának a csúcsa és a forrása — fogalmazott a bíboros.

Erdő Péter az interjúban a keresztény vallás egyetemességét hangsúlyozta: Krisztus az egyetemes megváltó, minden nép meghívást kap, hogy Jézus körül testvéri közösséget alkosson. Ez persze nem jelenti azt, hogy a nemzeteknek és a kultúráknak nincs jelentőségük – figyelmeztet Erdő Péter. Ellenkezőleg: a keresztény ember benne él a történelemben, ahogy

a fizikai adottságainkat, a szülőhazánkat, a családunkat és a nemzethez tartozásunkat is örökségként kapjuk.

Ez számunkra adomány és feladat egyszerre, szögezte le a bíboros.

Korunk üldözött keresztényei kapcsán Erdő Péter rámutatott: ahogy a kommunizmus idején Kelet- és Közép-Európában nagy árat fizettek az előző generációk azért, hogy hűek maradtak hitükhöz, a világ több pontján ma is súlyos következményekkel jár a katolikus hit megvallása. Ebből erőt meríthetünk mindannyian – fogalmazott a főpásztor, és hozzátette:

a hitet azokkal lehet újjáéleszteni, akik megszenvedtek érte.

Arra a kérdésre, hogy az egyház a társadalom nyomásának engedve lazíthat-e a tanításán, leszögezte: nem arról van szó, hogy az egyház megfogalmaz bizonyos dogmákat, és a körülmények függvényében szigorít vagy lazít rajtuk.

Ha egyszer Jézus Krisztus tanítványai vagyunk, akkor a tényleges tanítását nem tekinthetjük alku tárgyának”

– mondta Erdő Péter.

A bíboros figyelmünkbe ajánlja Jézus házasságról szóló tanítását

A család és a természetes születési nemek ellen zajló egyre erőteljesebb támadásokról szólva a bíboros figyelmünkbe ajánlja Jézus házasságról szóló tanítását, és felidézi, hogy

a genderideológiát Ferenc pápa is világosan elutasította.

Az egyház társadalmi szerepét illetően Erdő Péter történelmi párhuzamokkal érvelt: nem biztos, hogy az egyház mindenütt abban a helyzetben van, hogy hangosan utat mutasson a politikának, ugyanakkor felidézte a második vatikáni zsinat iránymutatását: a hívő ember kötelessége, hogy az e világi dolgokat az evangélium szellemében alakítsa.

Az interjú végén a bíboros a hazánkba érkező Ferenc pápáról osztotta meg gondolatait, és az eucharisztikus kongresszusra Budapestre látogató konstantinápolyi pátriárka jelentőségét hangsúlyozta.

Az Erdő Péter bíborossal készült interjúnkat ide kattintva olvashatja.

 

Nyitókép: Ambrus Marcsi – IEC2020

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés