Meghalt Jean-Paul Belmondo

2021. szeptember 6. 16:44
Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo – közölte a világhírű francia színész ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel.

Jean-Paul Belmondo 1933. április 9-én szülketett Neuilly-sur-Seineben. A színészet mellett filmproducer és színházi rendező is volt.

Pályafutása első éveiben a közönségfilmek és a művészmozik között ingadozott, mielőtt egyértelműen az első mellett kötelezte el magát.

A párizsi nőbolond vagány karakterének megszemélyesítése és kaszkadőr nélkül bemutatott akciójelenetei segítettek neki abban, hogy gyorsan a nemzetközi mozi egyik legnagyobb sztárjává váljon. Filmjeivel Louis de Funès és Alain Delon mellett a legtöbb nézőt vonzotta a mozikba Franciaországban. Filmjei a legnagyobb kasszasikerek voltak, közel 160 millió nézőt vonzott a filmszínházakba ötvenéves pályafutása során; 1969 és 1982 között négyszer játszott az év legnézettebb francia filmjében. Ezek a A nagy zsákmány (1969), a Félelem a város felett (1975), az Állat (1977) és Az ászok ásza (1982). 

A legnagyobb francia rendezők irányítása alatt forgatott

Olyanokkal dolgozott együtt, mint Alain Resnais, Louis Malle, Philippe de Broca, Henri Verneuil, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, François Truffaut, Claude Sautet, Jean-Pierre Melville, Claude Lelouch, Jean-Paul Rappeneau, Georges Lautner, Gérard Oury vagy akár Alexandre Arcady, valamint olyan külföldi rendezőkkel is, mint például Vittorio De Sica , Mauro Bolognini vagy Peter Brook.

Számos filmje a francia mozi klasszikusává vált, ilyenek a Kifulladásig (1960), Léon Morin, a pap (1961), Majom a télben (1962), Riói kaland (1964), Borsalino (1970), A profi (1981) vagy a Montreáli bankrablás (1985).

Az 1980-as évek közepétől filmjei kevesebb nézőt vonzottak és a kritikusok nem kímélték. Egyre kevesebb filmet vállalt, a színházhoz fordult, ahol számos rendezése is volt. 1989 -ben így is elnyerte a legjobb színésznek járó Césart Claude Lelouch, az „Egy ekényeztetett gyermek utazásai” című filmjében nyújtott alakításáért. 

A 2000-es évek eleje óta egészségügyi problémák arra kényszerítették, hogy teljesen visszavonuljon, egy 2009-ben bemutatott film kivételével. Életművéért Arany Pálma díjat kapott a 2011-es cannes-i filmfesztiválon, és Életmű-Cesar díjat 2017-ben.

Fotó: Luc Fournol / Photo12 via AFP

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha egy Belmondo filmet megnéztem, lehet, hogy maga a film gyengébb volt, de miatta soha nem bántam meg a film megtekintését.

Isten nyugosztalja.

Kamaszkorom kedvenc színésze volt, nyugodjon békében.

Nemá! Hát, Isten vele!

Ha neked legendád volt, akkor miért akarod, hogy a fiaink elnőisedjenek? Dögöljön meg a szomszéd tehene is, vagy mi?

Én is pont ezt érzem, amikor régi francia, olasz, angol filmeket látok - lassan betiltják ezeket valamilyen sérelemre hivatkozással, nehogy összezavarják szegény modern állampolgárt.

Brigitte Bardot is él még szerencsére.

A te oldalad támad a gyerekeink nemi identitása ellen. Támogatod őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés