Ha lúd, legyen kövér

2021. szeptember 6. 17:54

Lendvai Ildikó
Facebook
Puha vagy, Péter – gondolhatta Schmidt Mária, és a fb-on nyílt levelet intézett Johnsonhoz.

„Ha lúd, legyen kövér. Továbbá dolgozni csak pontosan szépen... A nyugati féltekén az Unióval már összevesztünk, az Egyesült Államokkal is. Nagy-Britanniát és Johnson miniszterelnököt (aki nekem speciel nem szívem csücske) viszont a Brexit óta barátjának tekintette a kormány. Eddig. Az angol-magyar meccs 4:0-ja és a szurkolók egy (nyilván kisebb) csoportjának botránya miatt végre ez az anomália is rendeződik.

Ez a csoport már a britek szokásos térdelésétől is bevadult, és fütyülni kezdett. Majd huhogott, niggerezett, buzizott, bemutatott, söröspoharakat dobált a játékosokra. Az MLSZ a rendbontók kitiltását ígérte, a FIFA és az Európai Szövetség vizsgálatot kezd.

Johnson is vizsgálatot kért, és a fb-on felháborodását fejezte ki a rasszista megjegyzések miatt. Igen, tudom, hogy brit szurkolócsoportok is szoktak elfogadhatatlanul viselkedni, el is tiltják őket otthon, de ez miben menti a mieinket?

Sértődés- és mérceügyi-, (mellesleg külügy-) miniszterünk másképp fogta fel. Feladatköréhez híven megsértődött és kettősmércézett, ahogy szokta. De sajnos elkövette azt a hibát, hogy azért barátjának nevezte a brexites kormányfőt.

Puha vagy, Péter – gondolhatta Schmidt Mária, és a fb-on nyílt levelet intézett Johnsonhoz. »Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele, és söprögessen a saját háza táján. Van mit.« – írta egy olyan ország hű leányaként, amelyik, szemben a britekével, nagy, híresen egységes, és még véletlenül sincs söprögetni valója a saját háza táján.

Próbálom összefoglalni az indokokat, amelyek miatt szükségesnek mondja Johnson mély kussolását.

1. A britek gyarmatosítottak, mi nem.

2. Trianon, amit hiába is kennek a franciákra.

3. Mi, magyarok, soha semmi jót nem kaptunk a britektől. (Hogy a második világháborúban komoly szerepet vállaltak Hitler legyőzésében, az nekünk eszerint semmi jót nem jelent.)

4. A háború után ők is átengedtek minket a keleti övezetbe.

5. Vilmos herceg és Johnson nem gratulált az EB győztes Olaszország köztársasági elnökének. Fuj, Vilmos.

6. Össze-vissza térdelgetnek, pedig a kutya sem kérte őket erre.

Ezek olyannyira meggyőző és a magyar szurkolócsoport magatartásával szorosan összefüggő érvek, hogy nekem csak három kérdésem maradt.

1. Most akkor Szíjjártó vagy Schmidt Mária hivatja be a brit nagykövetet?

2. Voltaképpen miért hergeli fel a végsőkig a fideszes politikusokat és egyes szurkolókat, ha futballisták térdeléssel fejezik ki tiltakozásukat a rasszizmus ellen? Értem, a mieink nem ezt a gesztust tartják erre alkalmasnak. Rendben, nincs ezzel semmi baj, ne térdeljenek. De mi bosszantja őket abban, ha mások azt teszik? Esztétikai kifogásuk van a mozdulat ellen, vagy esetleg rühellik az antirasszizmust, bárki bármivel mutatja ki?

3. Volt-e sör a bedobált poharakban? Mert ha igen, azonnal ki kell fizettetni az árát Johnsonnal.”

Fotó: Ben STANSALL / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A Brain Bar idén a magyar nyelvre is kitér, azt vizsgálja, hogy lehet-e szerepe mondjuk az angol nyelv mellett.

Ez az egyik legkedvesebb témám. Talán azért, mert az innováció világa, amivel mi foglalkozunk, tele van elviselhetetlen jövevényszavakkal. Meggyőződésem, hogy az anyanyelv szerepét és a benne rejlő lehetőségeket ma alulértékeljük. A nyelv egyfajta szoftver, a logikánk és a gondolkodásmódunk egyik meghatározója. Amikor néhány évvel ezelőtt a világ egyik legnagyobb pénzügyialap-kezelője Budapesten nyitott fejlesztőközpontot, megkérdeztem a vezérigazgatót, miért döntöttek Magyarország mellett. Azt válaszolta, hogy angol nyelvterület szóba sem jöhetett, hiszen az angol anyanyelvű munkaerő sosincs rákényszerítve, hogy új nyelvek tanulásával tréningezze az agyát. Így is maradt pár alacsony adókulcsú opció, s ők kifejezetten azért jöttek a mi fővárosunkba, mert a legeredetibb logikát és megközelítést már a kinti főhadiszálláson is a magyarul beszélő munkatársaknál tapasztalták. Ebben a témakörben meghívtunk nyelvészeket, programozókat, slammereket, de velünk lesz Berecz András mesemondó is, aki a közönséggel együtt rögtönöz majd mesét a jövőről."
AKKOR MIÉRT IS NE ÍRHATNA SCHMIDT MÁRIA NYÍLT LEVELET EGY ANGOLNAK?
Persze, ezt SzenvedélyIldi nem érti, mert nem értheti - de különben az egészből NEM ÉRT Ő SEMMIT.
Mint a valódi szocik.

Szegény néninek kell a honorárium, hogy a nyugdíját kiegészítse.
Azonban inkább cenzorkodjon a Népsavánál, mert az íráshoz nem ért.
Mit akart mondani, hogy ő okosabb, mint Smidt Mária?
Na és?

Na ja!
Ha lúd legyen Lendvai Ildikó!

Válaszok:
pollip | 2021. szeptember 6. 20:08

"Hogy a második világháborúban komoly szerepet vállaltak Hitler legyőzésében, az nekünk eszerint semmi jót nem jelent."

A kisebbik rossz legyőzése és nagyobbik éltetése mindig rossz:
Winston Churchill vezércikket írt Cionizmus kontra bolsevizmus címmel, amely az Illustrated Sunday Herald-ban jelent meg (1920. február 8). Ebben az írásban, amely nyomatékosította, hogy a cionizmus és a bolsevizmus „harcban áll a zsidó nép lelkéért”, felszólította a zsidókat, hogy tagadják meg a „bolsevik konspirációt” és tegyék világossá, hogy „a bolsevik mozgalom nem zsidó mozgalom”.
Ugyanakkor kifejtette:
„(A bolsevizmus) a zsidók között semmi esetre sem új. Már Spartacus-Weishaupt-tól kezdve, Karl Marx-on át egészen Trockíjig (Oroszország), Kun Béláig (Magyarország), Rosa Luxemburgig (Németország), Emma Goldmanig (USA), ez a világraszóló összeesküvés a civilizáció megdöntésére és a társadalom átépítésére, a korlátozott fejlődés, a rosszindulatú irigység és a lehetetlen egyenlőség alapján, folyamatosan nő.”

Érdekes infók, de amit Teller intézetről írsz, hihetetlennek tűnik, mint az orosz vonal is...

Az helyzet, hogy a vendéglátó magyarok megtapsolták - a teljes stadion - az angol vendégek himnuszát. (Ami nem jellemző más stadionokban.)
Tehát nem volt fütyülés, taps volt.
Ami utána történt, az válasz a térdepeléses provokációra.
Az más kérdés, hogy az angolok - ill. a megbízóik - pontosan ezt akarták elérni.
A tapsról sehol, a fütyülésről mindenhol első oldalas a riport.
Így működik Sátán.

Nem abban kételkedem, amit leírtál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés