Deutsch Tamás: Megkezdte az OLAF a vizsgálódást Cseh Katalin ügyében

2021. szeptember 5. 10:00
Megkezdte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a vizsgálódást Cseh Katalin ügyében – közölte Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő a közösségi oldalán vasárnap.

A politikus emlékeztetett: augusztus elején tett bejelentést az OLAF-nál Cseh Katalin ügyében, európai uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt. Deutsch Tamás azt írta: „Kiderült ugyanis, hogy egy Cseh Katalin vezette cég és a Cseh család cégének üzleti köre a hazai fejlesztési forrásokat és az uniós támogatásokat rendszerszintűen megcsapoló céghálózatként működött”.    

Kiderült az is – tette hozzá –, hogy Cseh Katalin 2013 és 2018 között olyan céget vezetett, amely a magyarországi olimpia megszervezésére hivatkozva nyert EU-s pénzeket, és úgy vezette ezt a céget ebben az időszakban, „hogy mindeközben pártjával megfúrta a magyar olimpiát 2017-ben”.    

Kiderült ráadásul, hogy az a technológia, amelynek kifejlesztésére a Cseh család cége jelentős uniós pénzt nyert, már korábban is létezett, sőt a család vállalkozásához kapcsolódó céghálózaté volt

– írta a fideszes politikus. Deutsch Tamás közölte: az OLAF most levélben arról tájékoztatta, hogy megkezdte „a Cseh Katalin-ügy” vizsgálatának előkészítését, és ehhez további adatokat és információkat is kért „a korrupciógyanús ügyről”. Az OLAF nyilvánvalóan illetékes az ügy kivizsgálásában, hiszen uniós intézmény tagja (jelen esetben az Európai Parlament képviselője) érintett az ügyben, és a Cseh Katalin által vezetett cég, illetve „a megalapozott gyanú szerint a céghez kapcsolódó vállalkozásokból álló céghálózat uniós források elnyerése érdekében játszott össze csalárd módon” – tudatta Deutsch Tamás.  A Cseh Katalin-ügy súlyos kérdéseket vet fel – közölte, hozzátéve, ezért fordult az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz. Az OLAF vizsgálatáról is tájékoztatást adnak majd – írta Facebook-oldalán Deutsch Tamás.

(MTI)

Fotó: Cseh Katalin, Facebook

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,uniós támogatásokat rendszerszintűen megcsapoló céghálózatként működött”

A médiában eddig ismertetett adatokból ez azonban tényszerűen nem állapítható meg. Ez csak az elszámolásokból (költségvetés, számlák, könyvelés) és a tényleges működés adataiból lehetséges objektívan megállapítani.

Ezt miért hagytad ki az idézetből?

,,Az uniós bíróság megállapította, hogy főszabály szerint az OLAF valóban joggal hivatkozhat arra, hogy az adminisztratív ügyiratok hozzáférhetővé tétele sértené az OLAF vizsgálatai céljának védelmét. Ugyanakkor a bíróság szerint egészen más helyzet állt elő azzal, hogy a magyar hatóságok – jogsértés hiányában – nem indítottak semmilyen eljárást ebben az ügyben. Márpedig ezzel okafogyottá vált az uniós vizsgálat nyomozásai adatainak védelme, hiszen ezek közzététele már nem fenyeget semmilyen folyamatban lévő eljárást. Előtérbe kerül viszont ezzel párhuzamosan az uniós intézmények munkájának átláthatósága. A Törvényszék tehát megállapította, hogy az OLAF tévesen alkalmazta a hozzáférés iránti kérelem elutasítását, az erre vonatkozó döntést megsemmisítették, az OLAF-nak pedig ki kell adnia az iratokat.

Ez azonban még várathat magára. A Törvényszék határozata ellen annak közlésétől számított két hónap és tíz napon belül kizárólag jogkérdésekre vonatkozó fellebbezést lehet benyújtani a Bírósághoz.,,

,,Márpedig ezzel okafogyottá vált az uniós vizsgálat nyomozásai adatainak védelme,, - írja a HVG.

Téves a megállapítás, mert az OLAF nem nyomozati, hanem ellenőrzési szervezet. Mégpedig belső ellenőrzési feladatokat lát el. Nyomozati hatóság az ügyészség.

Megyek nyilatkozni a Gyorskocsi utcai intézmény elé!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés