Palkovics: A magyar felsőoktatás korszakhatárhoz ért

2021. szeptember 4. 12:47
A miniszter elmondta, az ország soha nem költött ekkora összeget az egyetemeire, bőven lepipáljuk az uniós átlagot.

A 2021-2022-es tanévvel a magyar felsőoktatás korszakhatárhoz ért, az intézmények szélesebb körében indul meg az új fenntartói modell – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter szombaton az országos felsőoktatási tanévnyitón, Szegeden. Palkovics László a Szegedi Tudományegyetem jubileumi tanévét megnyitó ünnepi szenátusülésen azt mondta,

a modellváltás célja komplex változás elérése az intézményi autonómia erősítésével, az államtól való távolság növelésével,

a finanszírozás kiszámíthatóságának megteremtésével, valamint a teljesítményelv és az intézményi felelősség előtérbe helyezésével.    

Ma már 21 egyetem csatlakozott a felsőoktatás reformerei közé. A hallgatók is elfogadták az új képzési rendszert, hiszen a felvételizők 65 százaléka jelentkezett modellváltó egyetemre, és minden tíz hallgatóból hét ilyen intézményben fog tanulni – közölte a miniszter. Palkovics László leszögezte, a magyar felsőoktatás finanszírozása biztonságban lesz. Az ország soha nem költött ekkora összeget az egyetemeire, a kormány az uniós átlag 0,8 százalékával szemben 2022-ben a GDP 1,7 százalékát fordítja erre a célra – mondta.

(MTI)

Fotó: MTI/Branstetter Sándor

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak annyi a kérés, egyszerű és világos:
Aki olyan oktató, hogy magyar egyetemen a nem magyar narratívát nyomja a hallgató képébe, sőt: terrorizálja a patriótizmust, ellenben terjeszti az anarchikus természetellenességet:
Legyenek mind kirúgva, de kapjanak egy ajánlást a CEU-hoz.

Szerintem hamarosan sor kerül az ELTE-re is, bár ez a viperafészek kemény dió lesz, még az ENSZ-csapatok partra szállásától is tartani kell.
Elvégre, ha 56-ban az oroszok a Szuezi-csatornát keresték Budapesten, miért ne ismétlődne ez meg más mezben?
Az az amerikai zsoldos, aki azt sem tudja, mi az a Magyarország, bármikor szívfájdalom nélkül ide jön, szabadságot építeni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés