Miképp okulhatunk az oroszországi homofób propagandatörvény történetéből?

2021. szeptember 2. 10:07

Jevgenyij Beljakov
Mérce.hu
Orbán Viktor nem sokat tud a szexről.

„1991 márciusában a szovjet kormány – attól félve, hogy napjai meg vannak számlálva – népszavazást írt ki a hatalom megtartásának és új legitimáció szerzésének reményében. A referendum célja annak eldöntése volt, hogy a Szovjetunió megmarad-e, illetve milyen formában. A szavazólapon mindössze egyetlen kérdés szerepelt: 

»Fontosnak tartja a Szovjet Szocialista Köztársaságok Uniójának mint egyenlő szuverén köztársaságok megújult szövetségének megtartását, amelyben a bármilyen etnikumhoz tartozó egyének jogai és szabadsága teljes mértékben garantált?«

Kissé hosszú és bonyolult kérdés, nem igaz? Most pedig próbáljátok meg megválaszolni egy »igennel« vagy egy »nemmel«, és rögtön meglátjátok, hogy a kérdés szavait úgy válogatták meg gondosan, hogy az eredménytől függetlenül mindenképpen a szovjet kormány jöjjön ki győztesen, és megkapja azt, amit akar: mindenképp megtarthatják a Szovjetuniót, régi, vagy új formában. Olyan választási lehetőség, hogy egyszerűen csak kilépni belőle, nem volt. Bármit is válaszol a szavazó erre a nagy műgonddal megfogalmazott kérdésre, egy mérgező játék részesévé válik, amelynek az alapszabályába van kódolva a győztes. Visszatekintve láthatjuk, hogy miért választotta a teljes bojkottot egy sor tagköztársaság (Moldova, Örményország, Grúzia és a balti államok), és maradtak távol ettől a népszavazásnak álcázott bohózattól.

Orbán Viktor nem sokat tud a szexről

Azt hiszem, mostanra már egyértelművé vált számotokra, hogy miért is volt nekem egy enyhe déjà vu-m, amikor megláttam, milyen kérdéseket állított össze az Orbán-kormány a mostani népszavazásához. A jó orwelli hagyományokhoz hűen ezek a kérdések valójában nem is igazi kérdések. Ezek beleegyező nyilatkozatok, kérdéseknek álcázva. A választás illúzióját teremtik meg, és megpróbálják átkeretezni a valóságról alkotott képet. A »Támogatja-e ön, hogy kisgyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?« kérdés például eleve azt sugallja, hogy valaki ténylegesen azon igyekszik, hogy ilyen kezeléseket népszerűsítsen a gyermekek körében. Bármit is válaszolsz tehát, észrevétlenül elfogadod, hogy valaki valahol tényleg ilyesmivel próbálkozik.

Mondhatjátok persze azt, hogy a magyarországi körülmények nem azonosak az oroszországiakkal. Ez teljesen igaz is. A legutóbbi közvélemény-kutatások például arra utalnak, hogy a magyarok 30-40 százaléka támogatja a melegházasságot, miközben ez a szám az oroszok körében csak mintegy 7 százalék. Továbbá a magyarok 60 százaléka fogadja el a melegeket a társadalom egyenlő tagjainak, míg Oroszországban összesen 47 százalék gondolkodik így. Magyaroszágon több mint 20 éve rendeznek évenként Pride felvonulást, míg Oroszországban egy ilyenen részt venni még mindig életveszélyes. Ez mind igaz. Ennek ellenére fontos rámutatnom, hogy a homofób törvény elfogadása, és különösen a kormánypárti média „védjük meg a gyerekeket a melegektől” hazugság-kampány vonatának beindítása előtt a helyzet jobb volt Oroszországban. A jobboldali zajkeltés a téma körül igencsak negatív hatással volt a közvéleményre. Így hát, ha a magyar kormány komolyan veszi ezt a népszavazást – és úgy tűnik, komolyan veszi -, el fognak indítani egy propaganda-offenzívát, hogy igazolják homofób kezdeményezésüket, és agymosásnak vessék alá azokat, akik még »bizonytalanok«.

Emellett Magyarország hasonlít Oroszországra a revansista nyugatellenességben, ami a népesség nagy részét hajlamosítja a konzervativizmusra, nacionalizmusra és sok esetben az ultranacionalizmusra. A népesség ezen csoportjai feljogosítva érezhetik magukat egy ilyen törvény által az LMBTQI-emberek elleni bűncselekmények elkövetésére. Nem akarok pánikot kelteni, vagy azt sugallni, hogy a csecsenföldihez hasonló dolgok történhetnek itt is, de mindenkinek fel kell rá készülnie, hogy az LMBTQI-emberek helyzete romlani fog, még akkor is, ha a kormánynak nem ez volt a kifejezett szándéka.

Ú.I.: Amúgy az orwelli 1991-es népszavazás ellenére a szovjet kormány néhány hónapon belül megbukott. Csak úgy mondom.”

Fotó: Sergey Nikolaev / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés