Égi és e világi között

2021. szeptember 2.
A Nemzetközi eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódva az ország számos településén rendezik meg szeptember elején az Ars Sacra fesztivált, a programsorozatot követő budapesti Ars Sacra filmfesztiválon pedig hatodik alkalommal láthatunk a szakralitás témakörére hangoló mozgóképes alkotásokat. 

Szeptemberben ismét érdemes lesz figyelni a templomoknál, kiállítóhelyeknél, koncerttermeknél és szabadtéri helyszíneknél a mára védjeggyé vált piros angyalkás logót, amely a szakrális művészet magyarországi ünnepére hívogat. A katolikus kezdeményezésre az ökumené jegyében másfél évtizede alapított Ars Sacra fesztivál idén a Minden forrásom belőled fakad! (Zsolt 87, 7) zsoltárrészletet választotta mottóul, mellyel a rendezvény a Budapesten tartandó 52. Nemzetközi eucharisztikus kongresszus teológiai gondolatköréhez, valamint a világtalálkozó rendezvényeihez is kapcsolódik. A zsidó–keresztény kultúrkörben évszázadokig nem volt kérdéses, hogy művészet és szakralitás elválaszthatatlan egymástól, s az építészet, a képzőművészet, a zene, az irodalom, a színház közvetítő szerepe a transzcendens és az e világi – ha úgy tetszik, hétköznapi – között a mai napig megkérdőjelezhetetlen. A koncerteken, színházi előadásokon, kiállításokon, irodalmi esteken, pódiumbeszélgetéseken és változatos gyermekműsorokon egyaránt találkozhatunk a honi kulturális és művészeti élet közismert és a nagy­közönség előtt kevésbé, a szakmában annál inkább exponált előadóival és alkotóival. Budapest mellett Balassagyarmattól Veszprémig számos vidéki város, Abasártól Zalabaksáig pedig több tucat település vesz részt programjaival a fesztiválon. 

A kiemelt események között találjuk a centenáriumi Pilinszky 100 programjait a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében, valamint a régi-új egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem művészeti és tudományos eseményeit. Ökumenikus koncertsorozat vár bennünket meghatározó előadóművészek és egyházi kórusok részvételével négy fővárosi helyszínen: a belvárosi főplébánia-templomban, a Kálvin téri református, a Deák téri evangélikus, valamint a Rózsák terei görögkatolikus templomban.

Nyitókép: MTI / Mónus Márton

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés