Merkely Béla: A negyedik hullám az oltatlanokat támadja

2021. augusztus 27. 22:14
A delta variáns roppant fertőző, így azok, akik eddig megpróbáltak elbújni a vírus elől, és igyekezték oltatlanul átvészelni a mindennapokat, jó eséllyel megfertőződnek – hívja fel a figyelmet az Index cikke. 

„A Covid kevésbé érinti a fiatalokat, sokkal nagyobb hatással van az idősebb generáció egészségére. Ugyanakkor az óvodások, kisiskolások még nem olyan óvatosak és tudatosak annyira, mint idősebb társaik, ezért ők vektorként könnyen megfertőzhetik a szülőket és a nagyszülőket. 20 év fölött már gyakrabban találkoztunk súlyos esetekkel, így a megoldás könnyű: 12 év felett mindenkinek javasolt az oltás” hangsúlyozta a Semmelweis rektora az Index számára adott interjúban.

„Véleményem szerint meg kell negyedelni az mRNS oltóanyag dózisát, ekkor alkalmas lehet arra, hogy a 40 kg és 12 év alatti fiatal gyermekek is vakcinához jussanak, igaz, ennek bizonyításához még klinikai vizsgálatok kellenek. Hogy miért nem zajlottak le eddig ezek a vizsgálatok?  Mert ebben a korosztályban rendkívül tünetmentesen zajlik a kórkép, a tünetmentes megbetegedés pedig nem kényszerítette ki a gyógyszergyáraktól ezt a lépést” – tette hozzá. 

A rektor szerint a gyerekek szerepe a betegség terjesztésben jelentős, mert sok esetben ők az úgynevezett vektorok, akik a szülőket, nagyszülőket, dédszülőket tovább fertőzik.

Merkely Béla a Delta-variáns kapcsán hangsúlyozta, hogy annak sajátossága, hogy igen rövid ideig tartó kontaktus mellett is képes fertőzni.

„Sok helyen olvastam, hogy a Merkely egy interjúban azt mondta, hogy nem kell maszkot hordani. Nem ezt mondtam! Azt mondtam, hogy a hatékonyabban terjedő vírusmutációk megjelenésével a maszknak egyre kevesebb lesz a védelmező ereje. Egy kis időre levesszük, mondjuk egy pohár víz megivásához, ez pedig épp elég a megfertőződéshez. Ezzel pedig azt akarom hangsúlyozni, hogy a maszkviselés nem pótolja az oltást. Most úgy látjuk, Magyarországon közel 3 millió ember nem szeretné beoltatni magát, így az ő esetükben várhatóan a megfertőződés gondoskodik majd a védelem kialakulásáról” – mondta a Széchenyi-díjas professzor. 

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom, hányszor kell még belinkelnem. Egy csecsemőnek nyilván minden vicc új.
https://koronavirus.gov.hu/cik..

Nem okoztak? Tényleg? Mesélj még!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés