The Spectator: Afgán migránsválságtól retteg az Európa-erőd

2021. augusztus 26. 11:22
A brit lap szerint Orbán Viktornak a menekültek Európán kívül tartását szorgalmazó érvelése mára „kifejezetten a brüsszeli fősodorhoz tartozik”.

A közép-európai EU-tagországok menekültekkel kapcsolatos, elutasító hozzáállása nem sokat változott 2015-höz képest, mostanra viszont a jelek szerint Nyugat-Európában is osztják aggályaikat. S feltűnő, hogy már Brüsszel sem bírálja olyan erélyesen a lengyelországi és litvániai határkerítések megépítését, mint annak idején a magyar határzár felhúzását. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a menekültek Európán kívül tartását szorgalmazó érvelése pedig mára „kifejezetten a fősodorhoz tartozik” – írta a The Spectator hetilap weboldalán megjelent véleménycikkében a lap publicistája.

A szerző idézte Orbán Viktor augusztus 22-ei rádióinterjújában tett kijelentéseit is, egyebek mellett, hogy a migráció „nem emberi jog”, illetve, hogy az Afganisztánból várhatóan érkező menekültekért elsősorban az EU-tól keletre fekvő országoknak kell felelősséget vállalniuk. Orbán Viktor emellett kulcskérdésnek nevezte a török kormánnyal való együttműködést, és hozzátette, hogy Magyarország érdeke az, hogy az Afganisztánt elhagyni akaró leendő migránsokat „ott tartsuk a térségben”, és „a segítséget vigyük oda, ne a bajt hozzuk ide” – írta a The Spectator. A cikkíró szerint azonban a török kormány – „Orbán pechjére” – várhatóan elutasítja majd a menekültek iránti felelősség áthárítására irányuló EU-s próbálkozásokat.

(Fotó: Afgánok próbálnak bejutni a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérre 2021. augusztus 25-én. Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő az előző nap bejelentette, hogy a radikális iszlamista tálibok megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést a főváros, Kabul repülőterére. A szóvivő szerint csakis a külföldi állampolgárok mehetnek a repülőtérre. MTI/EPA/Ahter Gulfam)

 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés