Eddig nem látott nagyságú prémiumot kaphatnak idén a nyugdíjasok

2021. augusztus 26. 9:44
A magyar gazdaság sikeres és gyors talpra állásával olyan mértékben nőhet a bruttó hazai termék, hogy akár a maximumot, azaz 80 ezer forintot is kiutalhatják.

Egyre optimistább az idei bruttó hazai termék bővülésével kapcsolatban a kormány, már a Pénzügyminisztérium is osztja az elemzők legalább hatszázalékos GDP-növekedési várakozását – számolt be a Világgazdaság.

A lap azt írja: soha eddig nem látott nagyságú prémiumot kaphatnak idén a hazai nyugdíjasok. A magyar gazdaság sikeres és rendkívül gyors talpra állásával ugyanis

olyan mértékben nőhet ebben az évben a bruttó hazai termék, hogy akár a maximumot, azaz 80 ezer forintot is kiutalhatják

a novemberi nyugdíjakkal együtt prémiumként az arra jogosultaknak. A nyugdíjprémiumot 2009 óta lehetne adni, de 2017-ig egyszer sem sikerült teljesíteni annak szigorú feltételeit, többek között azt, hogy a GDP növekedése haladja meg a 3,5 százalékot, és ne legyen túlköltekezés. 

A kormány szerint tehát 6-6,3 százalék körüli lesz az idei GDP-növekedés

Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi rádióinterjújában arról beszélt, hogy a gazdaság száguldásának köszönhetően lesz lehetőség nyugdíjprémiumot fizetni. Jelenleg 50-56 ezer forintos egyszeri kifizetést lát valószínűnek, de hozzátette:

az összeg akár ennél jóval magasabb is lehet. 

A kormány szerint tehát 6-6,3 százalék körüli lesz az idei GDP-növekedés, de egyes elemzők szerint ennél jóval magasabb is lehet. A VG augusztus eleji konszenzusán volt olyan elemző, aki 7 százalék, sőt 7,5 százalék feletti eredményt várt 2021-re. Ez utóbbi lenne a maximum, amit a nyugdíjprémium számításánál figyelembe vesz a törvény, e fölötti GDP-növekedés esetén sem jár már nagyobb összeg. 

A maximális nyugdíjprémium tehát az idén novemberben akár 80 ezer forint is lehet, ennek elérésére pedig minden esély megvan. 

Visszaépül a 13. havi juttatás

A kormány határozott célja, hogy fokozatos lépésekkel visszaépíti a 2009-ben eltörölt 13. havi nyugdíjat. Ennek első részletét, negyedhavi ellátást ez év elején utalták át a jogosultaknak, ez 87 milliárd forintot tett ki a költségvetésben. Jövőre a havi nyugdíj felét, 2023-ban a háromnegyedét, 2024-ben és azt követően pedig már a teljes 13. havi tételt megkapják a nyugdíjasok.

A fotó illusztráció: MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lop, lop, lop...
Jogállam, jogállam, jogállam...
7-es cikkely, Brüsszel nem fizet, OLAF...
Soros EZEKRŐL NEM TUD, ha tudna, spekuláns közgazdászként helyre tenné:
a kettő együtt - maximum nyugdíjprémium és Lop, lop, lop! - LEHETETLEN.

Ilyen ez a popszakma, mindenki annyit, amennyit betermelt...
(Azért én 500 ezer felett a 10-15 %-ot rátenném adóként, és a 40 évet ledolgozottaknak, ha 100 ezer alatt kapnak, ezt +ban odaadnám.)

Wazze, hetente kellene országgyűlési választásokat tartani!

Lenne ám krumpli, kokain, nyugdíjprémium, örökélet, minden!

Nem értjük. A nyugdíjat az inflációval mindig megnövelik, úgy mint Ausztráliában. A világ egyik legélhetőbb országában, ahol ilyen prémium izé nincs is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés